Magyar Országos Horgász Szövetség Közleménye

Ne dőljünk be! Súlyos visszaélés a partner horgászcikk kereskedők, boltok bizalmával.

A tegnapi és a mai napon a Magyar Országos Horgász Szövetség nevét, arculatát és egyik elektronikus címét jogosulatlanul felhasználva olyan, magáncímről indított email üzenetet kapott számos horgászcikk-kereskedő és horgászbolt, melyben a MOHOSZ nem létező üzletága nevében horgászcikkek kedvezményes vásárlására történik felhívás, ráadásul előzetes fizetési kötelezettséggel. A MOHOSZ a tisztességes kereskedők védelme érdekében elhatárolja magát az ilyen jogsértő cselekményektől és egyben azonnal megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket is.

A kiküldött üzenetben a MOHOSZ nevében a csalók jelezték, hogy a mai napon megkezdték az „innkurrensé vált” termékeik értékesítését és a csatolmányban valódi és kurrens horgászcikkeket soroltak fel, jóval a valós kereskedelmi piaci ár alatt. Aláíróként a horgászszövetség rendszerében nem létező nevet és beosztást („Horváthné Tóth Magdolna Nagykereskedelmi üzletág vezető”) adtak meg.

A hamisított levélben a logo és a címadatok, az adószám mellett további megtévesztésül feltüntetett Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  email cím mögött valódi kiküldőként a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email fiók szerepel, amelynek szolgáltatója a https://gmail.hu/adatvedelem oldalon feltüntetett adatokkal rendelkezik. A magyar(!) G-Mail rendszert ezen cselekményre felhasználó személy vagy szervezet (felhasználó) elfogadta, hogy egyetért a felhasználási feltételekkel, így a felhasználó felelős a leveleinek tartalmáért, az azokból eredő károkért az üzemeltetőt nem terheli felelősség. A felhasználó a szolgáltatáson keresztül nem küldhetett volna ki olyan tartalmú leveleket, amelyek jogot sértenek, valamint a szolgáltatást nem használhatta volna kéretlen (SPAM) levelek küldésére és ilyen levelekre adott válaszok fogadására sem. A szolgáltató honlapján található elérhetőségre a MOHOSZ az észlelés után azonnali jelzést küldött a visszaéléssel kapcsolatban és haladéktalanul kérte megszüntetni a felhasználó hozzáférését a szolgáltatáshoz.

Az ismeretlen felhasználó által időközben többeknek kiküldött hamis „díjbekérőn” szereplő bankot az ott feltüntetett számlaszám és az álbizonylat csatolásával az Országos Horgászszervezeti Szolgáltatási Központ (OHSZK) egyidejűleg szintén azonnal értesítette és kérte a bankszámlával kapcsolatos azonnali intézkedést. A beszerzett bizonyítékok felhasználásával, megfelelő előkészítés után szintén haladéktalanul sor kerül az OHSZK részéről a büntetőfeljelentés megtételére is.

A MOHOSZ a teljes halas szektor, benne a horgászcikk-kereskedelem összes becsületes szereplője érdekében elhatárolja magát ezen csaló, megtévesztő magatartástól, valamint minden olyan tevékenységtől, amely sérti, sértheti a horgászok, a horgászszervezetek vagy a szektor egyéb szereplőinek jogos érdekeit. Közös érdekünk a jogszabályoknak és belső szabályoknak megfelelő, átlátható tevékenység, ezért felszólítunk mindenkit azok betartására és betartatására!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2023. június 5.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!