Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

Az elmúlt héten Spanyolországban megrendezésre került III. Free Style Method Feeder Világbajnokság csapatkijelölésével kapcsolatban  az egyes elektronikus médiumokban megjelent szenzációhajhász, hangulatkeltő félinformációkra reagálva  a MOHOSZ, mint országos sportági szakszövetség az alábbi hiteles tájékoztatást adja ki a horgászsport iránt érdeklődő horgásztársak részére.

A magyar nemzeti válogatott erre a világversenyre is a nemzetközi szövetség által meghatározott maximális létszámú delegációval utazott ki és tartózkodott mindvégig a helyszínen. Ez jelen esetben 5 fő versenyzőt, valamint 3 fős hivatalos szakmai vezetői delegációt jelentett, az élen a szövetségi kapitánnyal. A hivatalos versenyszabályok értelmében egy adott fordulóban egyszerre 4 versenyző horgászhat, egy pedig a szervezők által biztosított „R” betűs mezben tartalékként segítheti csapatát. A tartalék versenyző e minőségben a legtöbb esetben – így ezen világbajnokságon is – a rajthelyekre beléphet.

A versenyt megelőző négy napos hivatalos edzés után van arra lehetősége a csapatvezetésnek, hogy a versenyt megelőző napon délután tartandó szektorsorsolás előtt megnevezze a végleges versenyzői keretet és a tartalékot. Számos esetben a pályán horgászott tréningnapok teljesítménye, a versenyzők fizikai vagy éppen mentális állapota felülírhatja a korábban elért hazai vagy nemzetközi eredmények alapján fennálló, a válogatott keret kijelölését megalapozó sportszakmai rangsort. Minden ilyen esetben szükség van a versenyző véleményére, adott esetben önkritikájára is, de mindez soha nem írja, írhatja felül a kapitány és a vezetői stáb (szövetségi kapitány, másodkapitány, szakszövetségi delegált) szakmai döntését, egyben felelősségét.

Tény, hogy Bakó Péter sokszoros világbajnok tréningje ezúttal nem sikerült jól, de ebben a pálya időszaki adottságai, következményként a relatív haltalanság okán a szerencsefaktor is szerepet játszhatott. Ettől függetlenül fiatal versenyzőnk tartalék szerepe a szakmai vezetői stáb felelős döntése volt, s e döntést követően Péter a háttérmunkájával mindkét nap aktívan segítette a Magyar Csapatot. A közösségi oldalán közzétett beszámolójának sorsa, félremagyarázása pedig újabb bizonyíték arra, hogy az ismeretek hiányából, hozzá nem értésből vagy szimpla rosszindulatból hogyan lehet az ország egyik legjobb horgászsport versenyzőjét is megtámadni, félreminősíteni.

A versenyről ismételten önjelölt „hiteles” forrásként beszámoló egyes internetes médiumok és azok megosztói, valamint kommentelői által lefestett hamis képpel ellentétben a magyar nemzeti válogatott ezen a világversenyen is a hazai mezőny legerősebb versenyzőit felvonultatva, közülük a hét folyamán legjobb teljesítményt nyújtókkal versenyezve, tudása legjavát nyújtva küzdött az első perctől az utolsóig. A MOHOSZ és a magyar válogatott ezúton is gratulál a világbajnokság díjazott csapatainak, akik ezen teljesítményükkel megérdemelten szerezték meg érmeiket. Összegezve csapatunk ezen szakágban az elmúlt három világbajnokságon szerzett 4 arany és 2 ezüstérmével továbbra is a világ legeredményesebb free style method feeder alakulata és az is kíván maradni a jövőben is!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2023. november 21.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!