Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

2023. október 05-07. között Lettországban, Rigában került megrendezésre a XIV. Csónakos Pergető Horgász Világbajnokság. Az egyik legnépszerűbb, nem mindennapi időjárási körülmények között megrendezett rablóhalfogó világversenyen a magyar válogatott példátlan sorozattal már harmadszor végzett a dobogón, sőt a párosok versenyében fantasztikus magyar siker, világbajnoki cím született. A pontyfogók közelmúltbeli sikereinek és ezen eredménynek köszönhetően jelenleg Magyarország már a világ éllovasa a sporthorgászatban, mivel egyetlen nemzetnek sincsen ennyi szakágból ennyi szép eredménye az elmúlt 5 évben!

 Az elmúlt évben a XIII. Csónakos Pergető Horgász Világbajnokságot Csehországban rendezték, akkor a magyar válogatott a harmadik helyen végzett, így nagy várakozással tekintett a csapat a versenyre egy újabb szép eredmény megszerzése szándékával. Nem volt egyszerű a képlet, mert a háromnapos versenyt rendkívül nehéz időjárási körülmények, szakadó eső és viharos szél jellemezték. A nehezen elérhető fogások zömét végül az 50-70 cm-es csukák adták, de horogra akadt néhány 25-30 cm-es sügér is.

A szoros, küzdelmes versenyben végül a győztes Lengyelország (42 pont) és az ezüstérmes Ausztria (46 pont) mögött Magyarország a bronzérmes helyen (48 pont) végzett. Még szebbre sikerült a párosok eredménye, ugyanis a Deák Ferenc - Hipszki Róbert páros (13 pont) hatalmas küzdelemben megszerezte a világbajnoki címet, Itt az ezüstérem a Gutscher A. - Schuller F. osztrák páros (15 pont), míg a bronzérem a Kubasiewicz S. - Zardzewialy L. lengyel duó (20 pont) nyakába került. Nemzeti válogatottunk összetétele: Bosánszky Péter szövetségi kapitány, Varga Pál másodkapitány, Rigó Alex csapatvezető; Deák Ferenc, Hipszki Róbert, Herke Zsolt, Szatmári Sándor, Schäffer Károly és Tóth Béla.

A MOHOSZ ezúton is megköszöni a nemzeti-, valamint a „Magyar Csapat” szakszövetségi sporttámogatási rendszer partner minisztériumainak (AM, HM), szervezeteinek és cégeinek a támogatását, továbbá a sikeres lebonyolításban és a nemzeti válogatott felkészülésében közreműködő valamennyi munkatárs, önkéntes segítségét. Minden magyar versenyzőnek és sportvezetőnek szívből gratulálunk az újabb kiemelkedő eredményhez!

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2023. október 07.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!