Az Országos Versenyhorgász Bizottság (OVHB) 2020. december 23-án egy videókonferencia keretén belül zárta le a 2020. évi versenyszezont, és kezdte meg a 2021. évi versenyek szervezését. 

 

A rendhagyó videókonferenciára a pandémiás helyzet miatt volt szükség, ami erősen rányomta bélyegét az előző évre, de valószínű, hogy még az idei évre is hatással lesz. Ettől függetlenül elkezdtük a hazai és a nemzetközi versenyek szervezését, azzal a már sokszor hangoztatott kitétellel, hogy mindig a vírushelyzet miatt meghozott szabályozások és határozatok szigorú betartása mellett tesszük mindezt. A 2020-as évben minden országos bajnokságot meg tudtunk rendezni, ami – visszagondolva az évre –, kisebb csoda volt. Európa számos országában erre sajnos nem volt lehetőség, a versenyzők örülhettek, ha egyáltalán horgászni tudtak. A FIPSed minden világversenyét 2021-re halasztotta. A novemberi FIPSed ülés után a nemzetközi versenynaptárt is nyilvánosságra hozták, amiben számos új világbajnokságot találhatunk. A „Street Fishing”, a „Trout Area”, a „Masters Feeder” és az új névre keresztelt „Feeder Free ­Style Method” világbajnokságok mellett női pontyfogó VB rendezését is tervezi a nemzetközi horgászszövetség. Az OVHB javaslatát a MOHOSZ elnöksége elfogadta, így ezekből is rendezünk majd országos bajnokságokat, felmérve, hogy mekkora bázisa lehet az egyes szakágaknak. Mielőtt azonban ezekről szó esne, a szokásos vébékre utazó csapatok összeállítását kellett jóváhagyni. 2021-ben a világbajnokságokon az OVHB jóváhagyásával a következő összeállítású csapatok indulhatnak:

Masters világbajnokság: Timár Dániel szövetségi kapitány, Ambrus Tibor, Erdei Attila, Papp József, Timár Gábor, Faragó Róbert. Veterán világbajnokság: Timár Szabolcs szövetségi kapitány, Czakó János, Jónás György, Pausits Imre, Szénási Béla, Varga József. Mozgáskorlátozott világbajnokság: Horváth Gyula Gábor szövetségi kapitány, Csala Tibor, Galambos Sándor, ifj. Gurisatti Gyula, Jámbor János, Jéger Szabolcs. Utánpótlás 15 világbajnokság: Martin Gábor szövetségi kapitány, Lőrincz Benedek, Nagy Dénes, Tar Olivér, Tar Petra, Vadon Roland. Utánpótlás 20 világbajnokság: ifj. Szénási Béla szövetségi kapitány, Bakó Péter, Dósa Máté, Kéri Dominik, Nagy Hunor, Smányi Szabolcs, Vidó Roland. Utánpótlás 25 világbajnokság: Ambrus Tibor szövetségi kapitány, Arató Soma, ifj. Hamar Ferenc, Kisjuhász Bence, Pocsai Márk, Töpler Dániel, Mezei Kristóf. Műlegyező világbajnokság: Kovács Zsigmond szövetségi kapitány, Balog Tibor, Futó Márton, Markóczy István, Pálinger István, Tölgyesi Levente. Nemzetek világbajnokság: Szénási Béla szövetségi kapitány, Csillag László, Csöregi Balázs, ifj. Katus Gyula, Nagy András, Szákovics Imre, Walter Tamás. Európa-bajnokság: Szénási Béla szövetségi kapitány, Csillag László, Nagy Benedek, Szákovics Imre, Magyar Balázs, ifj. Varga József, Timár Szabolcs. Feeder világbajnokság: Szénási Béla szövetségi kapitány, Arató Soma, Bakó Péter, Erdei Attila, Sipos Gábor, Sivák Mátyás, Walter Tamás. Női világbajnokság: Magyar Gábor szövetségi kapitány, Farkas Judit, Gyulánszki Nikolett, dr. Kulcsár Aranka, Kovács Hajnalka, Rudnay Csilla, Walter-Barna Diána. Parti pergető világbajnokság: Forgó András szövetségi kapitány, Fórizs János, Gégény Viktor, Kecskés Viktor, Kemecsei Zoltán, Radácsi Gábor. Casting világbajnokság: Földi Gábor szövetségi kapitány, Antal Csaba, Csike Tibor, Dienes Csaba, Schreiter Tamás, Schreiter Péter. Csónakos pergető világbajnokság: Mészöly Sándor szövetségi kapitány, Lukácsa Donát, Szirtes Marcell, Koncz Dávid, Sztahovits Péter, Gégény Viktor, Bosánszky Péter. Pontyfogó világbajnokság: Haraszkó Csaba szövetségi kapitány, Balogh Hunor, Balogh Tibor, Bodor András Márk, Gaál Tibor, Nagy Zoltán, Simon Csaba, Tagyi Norbert, Zsibrita Pál. Feeder free style method világbajnokság: Polyák Csaba szövetségi kapitány, 1. csapat: Bakó Péter, Novák János, Sipos Gábor, Szabó Bence, Kiss Péter. 2. csapat: Nagy Martin, Papp Zoltán, Petrovics János, Petrovics Richárd, Tormási Attila. Feeder klubcsapatok világbajnoksága: Maros–WalterLand Feeder Team és amennyiben a FIPSed jóváhagyja két klubcsapatunk indulását, úgy a Carp Zoom–Molnársziget Feeder Club. Klubcsapatok (úszós) világbajnoksága: WalterLand–Daiwa és amennyiben a FIPSed jóváhagyja két klubcsapatunk indulását, az MMX–Sensas Team indulhat. 

Az új világbajnokságok közül a masters feeder VB-n is tervezünk csapatot indítani, ennek kijelölése még folyamatban van. A nemzetközi versenyeken belül a tavalyi évről átkerült két hazai rendezésű világbajnokság (Ifjúsági U15, U20 és U25 VB és a feeder free style method VB) mellé még a casting világbajnokság megrendezése is csatlakozik, így itthon öt magyar csapatnak is lehet majd szurkolni. 

A nemzetközi versenyek időpontjainak ismeretében elkészült a MOHOSZ 2021. évi országos rendezvény- és versenynaptára. Fontos azonban azt kiemelni, hogy a MOHOSZ a hazai rendezésű országos bajnokságok esetében az éppen aktuális, érvényben lévő járványügyi, rendezvényi korlátozások és kockázatok ismeretében fenntartja a jogot azok elhalasztására, illetve három hónapot meghaladó időtartamú veszélyhelyzet esetén azok törlésére. 

Az országos bajnokságokon csak érvényes versenyzői engedély birtokában lehet részt venni. Ehhez kapcsolódó hírünk, hogy az idei évtől a versenyzői engedélyek kiváltásának menete is megváltozik. A versenyzői engedélyeket ezentúl a www.horgaszjegy.hu oldalon lehet aktiválni, a horgászkártya kiváltásakor létrehozott regisztrációnkkal. A versenyzői engedély kiváltásához videós segítség is rendelkezésre áll, amely IDE kattintva azonnal megtekinthető. Idéntől a versenyzői engedélyek száma meg fog egyezni a horgászkártya számával, így elkerülhetők a korábbi években gondot okozó, a ranglistát sokszor megakasztó duplikációk.
A MOHOSZ Országos Bajnokságaira is a www.horgaszjegy.hu felületen lehet nevezni, a bajnokságok versenykiírásai folyamatosan feltöltésre kerülnek a rendszerbe. A bajnokságok 2021-től – követve a kiírásra kerülő világbajnokságokat is – új versenyekkel bővülnek.
Első alkalommal kerül kiírásra a harcsafogó OB, a street fishing OB, a női pontyfogó OB, a masters feeder OB, a trout area OB és – egyelőre még nem országos bajnokságként – a ­MOHOSZ-Urfish Rakós botos Pontyfogó Kupa, amely kedvező fogadtatás esetén a jövőben felkerülhet az országos bajnokságok közé. Ezek versenyszabályzata, amint a FIPSed-től megkapjuk az ezekre a versenyekre vonatkozó nemzetközi szabályokat, olvashatók lesznek a MOHOSZ weboldalán. Az OVHB döntésének értelmében ez évben csak a masters feeder világbajnokságon indítunk csapatot, a többi szakágban ebben az évben felmérésre kerül, hogy van-e kellő létszámú érdeklődő és hány nevezés érkezik a bajnokságokra. 

A horgász versenysport dinamikus fejlődése és az országos bajnokságok népszerűsége az indulók létszámának növekedése miatt két szakágban is a korábbi rendszer felülbírálását tette szükségessé. A feeder és a method feeder bajnokságainkon kinőttük a versenypályák befogadóképességét, így ezen a két bajnokságon a következő versenyszabály-módosításokat kellett végrehajtani.

A feeder OB lebonyolításának rendje

Nyílt nevezéses egyéni verseny, amely 2 fordulós selejtezőből, 4 fordulós középdöntőből és egy 4 fordulós döntőből áll. Minden versenyt egynapos kötelező edzésnap előz meg. A selejtezőt egy helyszínen, 2 fordulóban kell lebonyolítani. A selejtező szektorait lehetőség szerint 10 fősre kell kijelölni. Amennyiben a résztvevők száma nem teszi lehetővé a 10 fős szektorok kijelölését, akkor a versenyszabályzat végén található szektorkiosztást kell alkalmazni. A selejtezőből továbbjutott 40 versenyző kiegészül az előző évi ranglista első 40 helyen végzett versenyzőjével, és így 80 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe. Az előző évi ranglista 40 versenyzőjének a selejtezőn nem kell indulnia, nekik a tárgyév február 28-ig kell nevezniük a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőn belül valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a február 28-ig benevezetett versenyzők közül ezt követően lép vissza valaki, úgy a selejtezőből kerülhetnek be a megüresedett helyre. A selejtezőből a versenyzők nem viszik magukkal az ott megszerzett helyezési számaikat. A középdöntőben az előző évi ranglista első 16 helyezettje (szektoronkén 2 fő) kiemelésre kerül. A középdöntőből 40 versenyző jut a döntőbe, ahová magukkal viszik a középdöntőben szerzett helyezési számaikat és a fogott súlyt. A döntőt 40 résztvevővel, négy fordulóban, négy egymást követő napon, azonos helyszínen, négy 10 fős szektorban kell lebonyolítani. A bajnokság végeredményébe a középdöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít. A középdöntőben elért négy szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend. A győztes elnyeri a feeder magyar országos bajnoki címet.

A method feeder OB lebonyolításának rendje

Nyílt nevezéses verseny, amely 2 fordulós selejtezőkből, 3 fordulós középdöntőből és egy 3 fordulós döntőből áll. Minden versenyt egynapos kötelező edzésnap előz meg. A selejtezőket több helyszínen, akár különböző időpontokban, 2 fordulóban kell lebonyolítani. A selejtező szektorait lehetőség szerint 10 fősre kell kijelölni. Amennyiben a résztvevők száma nem teszi lehetővé a 10 fős szektorok kijelölését, akkor a versenyszabályzat végén található szektorkiosztást kell alkalmazni. A selejtezőkből továbbjutott 80 versenyző kiegészül az előző évi method feeder ranglista első 40 helyen végzett versenyzőjével, és így 120 versenyző jut a bajnokság középdöntőjébe. Az előző évi method feeder ranglista 40 versenyzőjének a selejtezőn nem kell indulnia, nekik a tárgyév február 28-ig kell nevezniük a középdöntőre. Amennyiben ezen határidőig valaki jelzi, hogy nem kíván részt venni a középdöntőn, úgy a ranglista soron következő versenyzője kap lehetőséget a nevezésre. Amennyiben a február 28-ig benevezett versenyzők közül ezt követően lép vissza valaki, úgy a selejtezőből kerülhetnek be a megüresedett helyre. A selejtezőkből a versenyzők nem viszik magukkal az ott megszerzett helyezési számaikat. A középdöntőben az előző évi ranglista első 40 helyezettje és a selejtezőkből bejutott 80 versenyző a három különböző versenypályára, a versenypályánként 40 fős középdöntőre nyilvános sorsolással kerül kisorsolásra úgy, hogy a ranglistán és a selejtezőkben elért helyezéseik szerint a versenyzők egyenlő arányban kerülnek szétosztásra. A középdöntőket egy időben, három helyszínen kell megrendezni. A középdöntőkből 40 versenyző jut a döntőbe, ahová magukkal viszik a középdöntőben szerzett helyezési számaikat (a fogott súlyukat nem). A három helyszínről az első 13-13-13 versenyző juthat a döntőbe, és ezeken felül mindhárom középdöntő végeredményét figyelembe véve a legjobb helyezési számot elérő, (pontazonosság esetén a fogott súly dönt) 14. helyezést elért versenyzővel egészül ki a döntősök köre. A döntőt így 40 résztvevővel, három fordulóban, három egymást követő napon, azonos helyszínen, négy 10 fős szektorban kell lebonyolítani. A középdöntőben elért három szektorhelyezés, valamint a döntő három fordulójának összesített helyezési szám (szektoreredményért kapott pont és a fogott súly) alapján alakul ki a végső sorrend. A bajnokság győztese elnyeri a method feeder országos bajnoki címet.

A munka tehát elkezdődött, reméljük, hogy a pandémia nem fogja keresztülhúzni a terveinket, és egy újabb sikeres horgászsport versenyszezont zárhatunk az év végén.