A IV. Parti Pergető OB selejtezőire érvényes versenykiírás

 

Időpontok: 1. selejtező 2020. június 6–7., 2. selejtező 2020. június 13–14., Nevezni csak egy selejtezőre lehet!

Regisztráció: versenynapot megelőző péntek 18:00 tól 20:00-ig Gaja-völgyi tájcentrumban.

Időrend:

Szombati versenynap: 
07:00-tól 11:00-ig szektoronkénti I. forduló, 
13:00-tól 17:00-ig Szektoronkénti II. forduló

Vasárnapi versenynap: 
07:00-tól 11:00-ig szektoronkénti I. forduló
13:00-tól 17:00-ig Szektoronkénti II. forduló, 18:00-tól eredményhirdetés

Nevezések:
PPOB 1. selejtező:

Ambrus Huba, Antal Gábor, Biró János Zoltán, Boros Adrián, Bulcsu Gábor Attila, Csabai István, Csejtei Csaba, Dávid Ferenc, Erdélyi Norbert, Fórizs János, Fórizs Zoltán, Forgó Péter, Galler Ákos, Herfort Károly, Horváth Ádám, Horváth Tamás, Horváth Zsolt, Ihász Tibor, Joós Norbi, Kalló Attila Szabolcs , Kálmán Zoltán, Karádi László, Kecskés Viktor, Kolimár Gábor, Kóta Endre Mihály, Kovács Miklós, Krisztl Lajos, Lehel Iván, Minorics Norbert, Oláh Péter, Pankotay Gellért, Pintér Bence, Plank Zoltán, Szatmári Tamás Gábor, Szekeres Sándor, Virág Balázs, Zakhar Attila

PPOB 2. selejtező:

Botás Attila, Czibolya Csaba, Cieklinski Milán, Csörgő Milán, Dráviczki Csaba, Ertl Antal, Fürtös Attila, Hajdi Péter, Hómann Ilona, Horváth Attila , Jakab Orsolya, Karsai Richard, Kemecsei Zoltán, Kis Kálmán, Kiss Ferenc, Kovács Tamás József, Kőszály Csaba Károly, Orbán Gábor, Radácsi Gábor, Rédly Szilvia, Rozsinszky Csaba Márk, Sarlós David András , Simon Zoltán, Szabó Dániel László, Szabó János, Szigetvári Nagy Roland, Szilágyi Zoltán, Takács László, Takács Lászlóné, Tapodi Nándor, Tolnai István, Turi János György, Vadász Péter Miklós, Vincze Zoltán

 

PPOB 3 9

VERSENYINFORMÁCIÓK

A folyamat három lépcsőből tevődik össze:

I. minden szektorban 4 etap (beindulás) lesz, ezek az etapokat, külön-külön kerülnek értékelésre, vagy is egy szektorban 4 db eredmény lesz. (ezek részeredmények)
II. a szektorban elért négy eredmény összeadódik így kapjuk meg a szektorhelyezést. (még mindig csak részeredmény)
III. a két szektorban elért szektoreredmény összeadódik, és így határozzuk meg a végső helyezési sorrendet. A legkisebb helyezési számú versenyző a győztes.
1. Verseny regisztráció a kiírás szerint, versenyfordulókat megelőző pénteken 18.00-tól 20.00-ig.
2. Versenyzők eligazítása a regisztráció helyszínén 20.00-kor (kötelező) Fontos, hogy a versenyzők és a segítők részt vegyenek az eligazításon.
3. Versenyzők a regisztráció után az eligazításon húzzák ki a rajtsorrendet, és a beindulási sorrendet a szektorokba. A versenyző csak egyszer húz, utána előre meghatározott sorrendben horgászik az egyes szektorokban. A rajtszám határozza meg, hogy mikor melyik versenyzőnek kell mérlegelni.
4. Versenyzők a selejtező fordulóban kétszer horgásznak a szektorban, valamint kétszer mérlegelnek. A kihúzott rajtszám határozza meg, hogy a melyik fordulón versenyzik és melyik fordulón mérlegel. pl.: „A1” szombat délelőtt versenyzik, szombat délután mérlegel, vasárnap délelőtt mérlegel, vasárnap délután versenyzik. „B1” szombat délelőtt mérlegel, szombat délután versenyzik, vasárnap délelőtt versenyzik, vasárnap délután mérlegel. A rajtszámokat színekkel is megkülönböztetjük, hogy a versenybírók tudják ellenőrizni, éppen ki versenyzik és ki mérlegel szektorban. Lásd az alábbi táblázatot:

BEINDULÁSOK 

5. A szektorokba a versenyzőknek a verseny kezdete előtt ½ órával korábban meg kell érkezniük a regisztráció miatt. (Reggeli verseny etapoknál 07:00-ás versenyindítás esetén a szektorbírónál kell jelentkeznie 06:30-kor. Délután 13:00-ás versenyindítás esetén 12:30-perckor jelentkezni kell a szektorbírónál.)

FONTOS!!! Az egyes selejtezőkből arányosítással juthatnak tovább a versenyzők, az indulók számának függvényében. (Egy 40 fős selejtezőből több versenyző juthat a döntőbe, mint egy 20 fős selejtezőből.) Számítás alapja: 30/teljes indulók száma.
példa 1. selejtező 40 fő 2. selejtező 30 fő 3. selejtező 20 fő induló esetén: 30/90=0,33 40x0,33=13 fő 30x0,33=10 fő 20x0,33=7fő 

Területi horgászengedélyek: 1. A versenynapokra a nevezés tartalmazza a területi engedélyt. Edzésnapokra területi engedélyt kell váltani. A versenyzői engedéllyel rendelkező versenyzőknek, akiknek van országos sportcélú területi engedélye, az erre a vízterületre nem érvényes. A versenypálya a versenynapok kivételével nincs letiltva, a horgászat a helyi horgászrendnek megfelelően engedélyezett. Érdeklődni: Hirsch Balázs területi halőrnél lehet: 30/307-2455. Edzeni a versenynapok előtti napon (péntek) 14.00-ig lehetséges!

Pálya kijelölése: 1. versenyhétvégéken péntek délután kerül kijelölésre az adott verseny szektora, a térképen megjelölt versenypálya szakaszon belül. A regisztrációra érkezők délután már megtekinthetik a konkrét versenypályákat.

Versenypálya megközelítése: 1. Székesfehérvárról Fehérvárcsurgó irányába a 81-es úton. Fehérvár csurgó, településen belül Szabadság u., tovább Aranyhegy dűlő, Tájvédelmi körzet parkolója. (mellékelt megközelítés térkép szerint) Mivel természetvédelmi területen lesz a verseny, valamint elkerített vadasparkban, gépjárművel nem lehet megközelíteni a versenyhelyszínt. A kocsikat a Gaja-völgyi tájvédelmi körzet parkolójában kell hagyni, és onnan gyalogosan megközelíteni a helyszínt. A versenypálya felé haladva félúton találjuk a bázis pontot, ez a Gaja-völgyi tájvédelmi centrum. Innentől kb. 500m-re kezdődik a versenyszakasz északi irányba. A parkolótól a bázis pont (ahol az eligazítás, regisztráció lesz) 10 perc gyalog. A versenypálya a bázisponttól 15 perc gyalog. FIGYELEM, a parkolóból 30 perccel korábban el kell indulni a versenyhelyszín elérése érdekében.

TÉRKÉP GAJA

2. A navigációs applikációkba célszerű a "Gaja-völgyi tájcentrum Fehérvárcsurgó" címet beírni. 

Szakáll nélküli horog használat: Csak szakáll nélküli vagy lenyomott szakállú horog használható egyágú és háromágú kivitelben, PPOB 2020.-as versenyszabályzata szerint. Ezt a versenybírók valamint a mérlegelők verseny közben folyamatosan ellenőrizni fogják. Edzéseken a PPOB 2020.-as szabályzata szerint kell eljárni, azonosan a versennyel! Jigfej esetén nem minősül attraktornak, a  pl. szakáll nélküli tört szárú, vagy legyes egyenes szárú horogra, feltett réz vagy wolfram fej, vagy műanyag gyöngy. Lényeg, hogy a plasztik csali előtt kell lennie a fejnek, utána már nem lehet!

Haltelepítés: Minden versenyhétvégén haltelepítés lesz a kijelölt versenypálya szakaszon a következők szerint: Péntek délután a kijelölésre kerülő versenypályán. Szombat este a szombat délutáni forduló után. A haltelepítést az érdeklődők a helyszínen megtekinthetik.

GY.I.K
A szakági bizottság legutóbbi 2020.02 20.-i ülésén határozta el, hogy az idei új a 2019. évhez mérten több ponton változott versenyszabályzathoz, egy kis eligazodási segédletet dolgoz ki. Többen megkerestek bennünket kérdéseikkel, melyekre most összefoglalva szeretnénk válaszolni, reményeink szerint így egyértelműbbé válik a szabályzat alkotás lényege!
Szabályzat változások pontok szerint:
 4.13/a A 2021. és a 2022. évi válogatott keret  az előző évi Parti Pergető Országos Bajnokság döntőjének helyezési sorrendje szerinti 1–9 helyezett versenyzőjéből áll. Ennek értelmében 2021 és 2022-ben is ez szerint történik a válogatott keretbe kerülés.
4. 13/b 2021. és a 2022. évi világbajnokságra utazó válogatott csapat  5 főből áll, amely a tárgyévet megelőző Országos Bajnokság döntőjének helyezési sorrendje szerinti első 5 fő (4 fő versenyző és 1 fő tartalék.) Ez így lesz 2021-2022-ben!
4.13/c 2023 évtől a válogatott keret 9 főből áll, a MOHOSZ hivatalos Parti Pergető Ranglista előző évi első hat helyezettje és az előző évi országos bajnokság első három helyezettje alkotja a magyar válogatott keretet. A válogatott keret kihirdetése az alábbiak szerint: - amennyiben az előző évi OB döntőjének első három helyezettje és az összesített MOHOSZ hivatalos magyar parti pergető előző évi ranglista első hat helyezettje között azonos versenyző(k) szerepel(nek), akkor az MOHOSZ hivatalos Parti Pergető Ranglista összesített listáján sorban következő helyezettje kerül a válogatott keretbe. 
Nagy változás! Nem csak az OB versenyzőiből kerül ki a válogatott keret, hanem a három év alatt felálló Nemzeti Rangsor helyezettjeiből is! Mi is ez a nemzeti rangsor? A többi szakághoz igazítva 2020-tól három év alatt, a három év eredményeit figyelembe véve, kialakul a szerzett pontok alapján egy rangsor. Minden olyan versenyző szerepelni fog rajta ki ebben a három évben legalább egy pontszerző versenyen elindul (ennek egyenes feltétele, hogy legyen versenyzői engedélye). A rangsort az a versenyző fogja vezetni aki a három év eredményei alapján a legtöbb pontot tudja begyűjteni. Annak a versenyzőnek van erre a legnagyobb esélye, aki elindul minden olyan versenyen ahol pontokat lehet gyűjteni. Milyen versenyeken lehet pontokat gyűjteni? PPOB selejtezőin, PPOB döntőjén, Magyarországi Trout Area versenyen (tavi pisztrágos), és külföldi nemzetközi pisztrángos versenyen.

4.13/d A MOHOSZ hivatalos parti pergető ranglista:  a tárgyévben valamint az előző két évben OVHB által kijelölt versenyek helyezési számai alapján kiszámított pontrendszer szerint.  Minden adott évben az országos bajnokság selejtezője és döntője, valamint egy Magyarországon megrendezett TROUT AREA verseny, és egy Külföldön megrendezett OVHB által kijelölt nemzetközi verseny számít bele a következők szerint: - tárgyévet kettővel megelőző, OB döntő első helyezettje 80 pontot kap, a második 76-ot, majd a pontozás így négyesével legfeljebb a 20. helyezett 4 pontjáig; - tárgyévet kettővel megelőző, OB selejtezők első helyezettjei 40 pontot kapnak, a másodikok 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezettek 2 pontjáig; - tárgyévet kettővel megelőző, OVHB által kijelölt 1db TROUT AREA verseny első helyezettje 40 pontot kap, a második 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezettek 2 pontjáig; - tárgyévet kettővel megelőző, az OVHB által kijelölt 1db külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen részt vett legjobb helyezést elérő magyar versenyzője 40 pontot kap, (feltétele a minimum 10 magyar versenyző részvétele a versenyen) a másodikak 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezett 2 pontjáig - tárgyévet megelőző, OB döntő első helyezettje 80 pontot kap, a második 76-ot, majd a pontozás így négyesével csökken legfeljebb a 20. helyezett 4 pontjáig; - tárgyévet megelőző, OB selejtezők első helyezettjei 40 pontot kapnak, a másodikok 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezettek 2 pontjáig; - tárgyévet megelőző OVHB által kijelölt 1db TROUT AREA verseny (ennek versenyszabályzata jelen versenyszabályzat folytatásaként olvasható) első helyezettjei 40 pontot kap, a második 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezettek 2 pontjáig; - tárgyévet megelőző, az OVHB által kijelölt 1db külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen részt vett legjobb helyezést elérő magyar versenyzője 40 pontot kap, (feltétele a minimum 10 magyar versenyző részvétele a versenyen) a másodikak 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezett 2 pontjáig; - az adott évi OB döntőjében az első helyezett 160 pontot kap, a második 152-őt, majd a pontozás így csökken nyolcasával, legfeljebb a 20. helyezett 8 pontjáig; - az adott évi OB selejtezők első helyezettjei 80 pontot kapnak, a másodikok 76-ot, majd a pontozás így négyesével csökken legfeljebb a 20. helyezettek 4 pontjáig. - az adott évi, OVHB által kijelölt 1db TROUT AREA verseny első helyezettje 40 pontot kap, a második 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezettek 2 pontjáig; az adott évi, az OVHB által kijelölt 1db külföldön megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen részt vett legjobb helyezést elérő magyar versenyzője 40 pontot kap, (feltétele a minimum 10 magyar versenyző részvétele a versenyen) a másodikak 38-at, majd a pontozás így kettesével csökken legfeljebb a 20. helyezett 2 pontjáig. 

Segédletként melléklünk egy táblázatot ahol a pontszámítás nyomon követhető.

PPOB RANGLISTA SEGÉDLET 
A Nemzeti Rangsor számításához három típusú verseny eredményei fognak beszámítani: 1. Magyar PPOB: minden évben a selejtezőn és a döntőn elért eredmények alapján két pontszámot fog kapni az a versenyző aki, az első húsz helyezett közé bejut! Az OB eredményeit súlyozottan vesszük figyelembe a másik két versenyhez mérten. Az adott évben még súlyozottabban számítanak az OB selejtezők és döntök, a táblázatban szereplő pontok szerint jól látható.
2. Trout Area ranglista versenyek: a szakági bizottság kiválaszt Magyarországon minden évben négy olyan versenyt amit elfogad a versenyszabályzata, rendezése és egyéb szempontok alapján a Nemzeti Rangsorba beszámítható versenynek. Egy versenyző elindulhat mind a négy versenyen, de csak a legjobb eredménye fog beszámítani a pontszámításba. Ezen a versenytípuson elért eredménye akkor is beleszámít a nemzeti ragsor pontszámításába, ha az adott évben nem indult a Parti OB-én (versenyengedéllyel rendelkeznie kell). Terveink szerint két versenyt tavasszal jelölünk ki, (ez már meg is történt HFL Trout Area Kupa két selejtező fordulója, Kabalási tó) Két versenyt pedig az ősz idényben (ezeket a versenyeket még nem jelöltük ki). Versenyszabályzatuk merőben eltér a PPOB szabályzatától, mindenki olvassa figyelmesen el! 3.- Külföldi versenyek: Két versenyt fog a szakági bizottság kijelölni. Egy személy akár mindkét versenyen is indulhat, de csak a legjobb eredménye (egy eredmény) fog beszámítani a pontszámításba. Ezen a versenytípuson elért eredménye akkor is beleszámít a nemzeti ragsor pontszámításába, ha az adott évben nem indult a Parti OB-én (versenyengedéllyel rendelkeznie kell).  Egy verseny Horváthországban, és egy verseny Szlovákiában kerül megrendezésre. A versenyekről bővebb információt később tudunk adni. Ezeken a versenyeken a versenyzők pontjai csak akkor kerülnek beszámításra (az első 20 fő magyar versenyző esetén), ha minimum 10 fő magyar versenyző elindul. A versenyeken elért magyar versenyzők eredményeit kiemeljük a nemzetközi mezőnyből, és külön fogjuk az elért helyezéseik alapján rangsorba állítani őket. Az így kapott magyar rangsor alapján kapják meg a versenyzők a pontszámokat. A legjobb helyezést elért magyar versenyző 40 pontot kap,a további helyezettek kettesével csökkenő pontszámot kapnak.
4.13/e 2023. évtől világbajnokságra utazó válogatott csapat 5 főből áll. - a válogatott csapatot az előző évi OB első helyezettje, a MOHOSZ hivatalos magyar parti pergető ranglista előző évi első helyezettje, valamint a válogatott keretből a kapitány által kijelölt három fő alkotja.
• Amennyiben az előző évi OB első helyezettje és az előző évi parti pergető ranglista első helyezettje megegyezik, akkor a kapitány a válogatott keretből négy főt jelölhet.
• A tartalék kijelölése a kapitány feladata.
• Amennyiben a válogatott keret valamely tagja írásban nyilatkozik, hogy a világbajnokságon nem tud részt venni, vagy a válogatott tagságáról lemond, a MOHOSZ hivatalos magyar parti pergető ranglistán sorrendben következő versenyző kerül a válogatott keretbe. 
Ez jelentős változás az eddigi szabályozáshoz képest. Mint látható két részből áll össze a válogatott keret, és a kapitány nagyobb mozgásteret kapott a válogatott összeállításában.

11. A horgászhelyek a vízterület adottságait figyelembe véve 5-20 méteres (nem feltétlenül azonos) hosszban, folytatólagosan kerülnek kijelölésre. A szektorban legalább az induló versenyzők száma kétszeresének megfelelő számú horgászhelyet kell kialakítani.  A versenypályát határoló kordonnal el kell különíteni, a segítők és érdeklődők a kordonon belülre nem léphetnek.
AZ eddigiekhez mérten nagy változás, hogy a segítők nem léphetnek a versenypályát elválasztó kordonon belülre. A versenyzők pedig nem léphetnek a kordonon kívülre, akár helyváltoztatás akár az etapok végén történő bázispont elérése miatt sem!
13. Minden etap elején a szektor közepén elhelyezett indító pontról a versenybíró indítja a versenyzőket 10 másodperces időközönként. Indításkor a szektorba történő belépés után előzésre nincs lehetőség. A versenyzők a szektor közepén a versenybírónál gyülekeznek az etapok után. A 45 perces horgászidő leteltével a versenyzőknek legfeljebb 10 perc áll a rendelkezésükre a szektorban elhelyezett indítópontra történő visszajutására.
A szektorba történő beindulást követően az azonos irányban haladó versenyzők nem előzhetik meg egymást. Amennyiben az előtte haladó versenyző belépett a horgász szektorba akkor már megelőzhető, elveszti az előjogát! Etap közben az egyirányban haladó versenyzők előzhetik egymást!
15. A verseny elindítását jelző dudaszó után, a szektorban a horgászhelyek a verseny ideje alatt szabadon változtathatók. A versenyző a szektorában csak olyan horgászhelyre léphet, ahol másik versenyző nem tartózkodik.
Megszűnik a 10 perces egyhelyben horgászás, az etap elejét jelző dudaszó után bármikor lehet helyet változtatni.
22. Horgászni csak a vízpart erre kijelölt szakaszán, az előre meghatározott szektor(ok)ban más versenyzők zavarása nélkül, egyetlen kézben tartott bottal lehet. A versenyzőnél, vagy a szektor közepén kijelölt helyen bármennyi felszerelt bot rendelkezése állhat. A versenyző több botot is magánál tarthat a verseny ideje alatt, de horgászni csak egyetlen kézben tartott bottal lehetséges. A másik, a botot nem tartó kéznek az orsó hajtókarját folyamatosan fognia kell a horgászat közben. Egy kézzel pl. vezetni-úsztatni a csalit nem lehet.
 33. A versenyzőt külső segítő személy segítheti, de csak a versenypálya kordonának külső határain kívülről, felszerelést, csalit és egyéb a horgászatban használatos kelléket nem adhat át, egyéb fizikai segítséget nem nyújthat, nem léphet a kordonon belülre.