Általános versenykiírások 2020 Minden országos bajnokság legfontosabb információi

 

ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK

A nemzeti (országos) horgászbajnokságokat a Magyar Országos Horgász Szövetség (a továbbiakban: MOHOSZ) megbízásából a MOHOSZ Országos Versenyhorgász Bizottsága (a továbbiakban: OVHB) írja ki, és a MOHOSZ, illetve tagszervezetei vagy az azokhoz tartozó horgászegyesületek rendezik meg. A MOHOSZ a Nemzeti Versenysport Szövetség tagja, az országos (nemzeti), illetve magyar bajnokság elnevezést csak az általa szervezett versenyek viselhetik.

Mind az egyéni, mind a klubcsapat, valamint az országos csapatbajnokságokon való részvételnek feltétele, hogy a versenyző a jogszabályban előírt érvényes horgászengedéllyel, horgászkártyával, érvényes horgászegyesületi tagsággal, valamint érvényes versenyzői igazolvánnyal, továbbá magyar állampolgársággal és magyar lakcímkártyával rendelkezzen. Az országos versenyszabályzat értelmében az egyéni és csapatbajnokságok nyílt nevezéses versenyek. A versenyzői engedély kiváltása és adott versenyévadra történő érvényesítése a https://nyito.horgaszjegy.hu weboldalon keresztül lehetséges. (Bővebb információ a https://nyito.mohosz.hu oldalon a versenysport kategória alatt, versenyzői engedély menüpontra kattintva található.) Valamennyi országos bajnokságon csak a MOHOSZ tagszövetségeihez tartozó egyesületek tagjai vehetnek részt.

A megadott nevezési határidők lejárta után és a versenyek helyszínén nevezést a Horgászsport Szakszövetségi Iroda nem fogad el. A versenyekre a https://nyito.horgaszjegy.hu oldalon található Versenyregisztráció menüpont alatt lehet nevezni. A nevezés módjának részletes leírása a MOHOSZ weboldalán – https://nyito.mohosz.hu – érhető el.

A nevezési díj magában foglalja a szervezéssel, pályarendezéssel, díjazással kapcsolatos kiadásokat, a versenypályák igénybevételének költségeit, a hivatalos edzésnapok, illetve versenynapok területi engedélyeinek árát. A további edzésnapokon azoknak a versenyzőknek, akik nem rendelkeznek országos sportcélú területi jeggyel gondoskodniuk kell a napijegyek megváltásáról. A vonatkozó versenyszabályzatokról a verseny részletes programjáról és a versenyzői engedély kiváltásának rendjéről a nevezők a MOHOSZ weboldalán https://nyito.mohosz.hu weboldalon a Versenysport menü alatt tájékozódhatnak. A bajnokságokkal kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni: Polyák Csaba sportszervezési szakügyintéző, telefon: +36 30 940 8114, email: csaba [PONT] polyak [KUKAC] mohosz [PONT] hu

Finomszerelékes versenykiírások

Az Egyéni OB, a Női OB, a Veterán OB, a Masters OB, és az Utánpótlás OB (U15, U20, U25), a Feeder OB, a Feeder Klubcsapat OB, a Method Feeder OB, a
Method Feeder Klubcsapat OB, a Mozgáskorlátozottak OB, valamint a Klubcsapat OB és a Tagszövetségi Csapat OB esetében a versenyt megelőző utolsó edzésnap kötelező. Ha egy versenyző nem tud részt venni a tréningen, gondoskodnia kell arról, hogy valaki helyette horgásszon a kötelező edzésnapon. Ennek elmaradása esetén nem indulhat a versenyen, illetve a következő évi bajnokságon. Valamennyi országos bajnokságon az edzésnapokra is kisorsolásra kerülnek a szektorok, a horgászhelyek. A Klubcsapat OB-n, a Klubcsapat Feeder OB-n, a Method Feeder Klubcsapat OB-n és a Tagszövetségi Csapat OB-n az értékelés maximum 25 csapat részvételénél egy szektorban fog történni, 26 csapatlétszámtól kezdődően két alszektorban történik.

A MOHOSZ Elnökségének megbízásából a Horgászsport Szakszövetségi Iroda meghirdeti a következő országos bajnokságokat.

LVII. EGYÉNI OB

A bajnokság két szakaszból áll. A bajnokság elődöntőjére 2020. június 11–14. között kerül sor négy fordulóban Kaposvár mellett, a Deseda-tavon. Az elődöntőt a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le. Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság döntőjébe. 

A bajnokság döntőjére 2020. szeptember 24–27. között kerül sor, négy fordulóban, Sukorón, a Velencei tavi evezőspályán. A fordulók időtartama 4 óra. A bajnokság döntőjét a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyoglárva (aprószúnyog) mennyisége és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 13 m. A bajnokság győztese elnyeri az egyéni magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget.
Az elődöntőre történő nevezéseket 2020. május 21-ig kell regisztrálni. Részletek az általános feltételeknél. A döntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2020. szeptember 11-ig kell megtenniük. Nevezési díj az elődöntőre: 24 000 Ft. A döntőbe bejutók nevezési díja további: 24 000 Ft.

XLIII. NŐI OB

A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 4 óra. Az első szakaszra 2020. július 17–18–19. között kerül sor a Telekhalom (Kunhegyes) melletit, a Nagykunsági-főcsatornán. Az első szakaszt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le. A második szakaszt 2020. augusztus 14–15–16. között rendezzük meg a Szeged melletti Maty-éri evezőspályán. A második szakaszt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.  Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyoglárva mennyisége és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 m. A bajnokság győztese elnyeri a női magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget. Részletek az általános feltételeknél. A hatfordulós versenyre a nevezéseket 2020. június 19-ig kell megtenni. Nevezési díj: 36 000 Ft.

LV. UTÁNPÓTLÁS OB

Az utánpótláskorúak országos bajnokságát három kategóriában rendezzük meg. Mindegyik kategóriában legalább hat fő nevezésének kell beérkeznie ahhoz, hogy országos bajnokságot lehessen rendezni.
Korosztálybesorolás: az utánpótláskorúaknál U25-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 25. életévét. U20-as korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 20. életévét. U15-ös korosztályú az a versenyző, aki a versenyt megelőző év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, de betölti a 9. életévét. A két alsó kategóriából egy szinttel történő feljebb lépés engedélyezett, vagyis, ha valaki koránál fogva az U15 kategóriába tartozik, de szívesebben indulna az U20-ban, vagy U20 kategóriába tartozik, de szívesebben indulna U25-ben ezt minden további nélkül megteheti, de csak egyetlen kategóriában nevezhet. A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg.

1. szakasz 3 fordulója: U15 és U20 korosztálynak 2020. július 17–18–19. Telekhalom (Kunhegyes) Nagykunsági-főcsatorna. U25-ös korosztálynak 2020. július 17–18–19. Szolnok, Alcsi-szigeti Holt-Tisza. Mindkét versenyt a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le.
2. szakasz 3 fordulója: U15 és U20 korosztálynak 2020. augusztus 7–8–9. Telekhalom (Kunhegyes) Nagykunsági-főcsatorna. U25-ös korosztálynak 2020. augusztus 7–8–9. Szolnok, Alcsi-szigeti Holt-Tisza. A fordulók időtartama U15 korosztályban 3 óra, U20 és U25 esetében 4 óra. Limitek: U15 maximum 15 l, U20 és U25 maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon (minden korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesenU15  2 liter, U20 és U25 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 0,5 liter lehet a vízilárva (aprószúnyog),  és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza: U15: 10,00 m, U20: 11,50 m, U25: 13,00 m. A bajnokság győztese elnyeri az U15, U20, U25 magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget. A nevezéseket 2020. június 19-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj: az U25 és az U20 kategóriában 36 000 Ft.  Az U15 kategóriában nincs nevezési díj, a nevezési költségeket a MOHOSZ vállalja.

Korengedménnyel nevezhet a 10. életévét be nem töltött gyermek az U15-ös kategóriában, kizárólag a megyei horgászszövetség javaslatára, az általános feltételeknek, a versenykiírásnak és a versenyszabályzatnak megfelelően. A bajnokságon való részvételt kérelmezni kell, az OVHB minden kérelmet egyedileg bírál el. 

XVIII. VETERÁN ÉS IV. MASTERS OB

Korosztálybesorolás: a bajnokságra két kategóriában nevezhetnek a versenyzők. A masters országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik az 55. életévüket (1965-ös születési év) és legfeljebb 65 évesek. A veterán (65+ éves) országos bajnokságon azok indulhatnak, akik a bajnokság évében betöltik a 65. életévüket (1955-ös születési év). A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg. A fordulók időtartama 4 óra. 
1. szakasz 3 fordulója: 2020. július 3–4–5. Szeged Maty-éri evezőspálya. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
2. szakasz 3 fordulója: 2020. augusztus 14–15–16. Szeged Maty-éri evezőspálya. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon (mindkét korosztályban) a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyoglárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 méter. A bajnokság győztese elnyeri a veterán, illetve masters magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget. Nevezési díj: 36 000 Ft. A nevezéseket 2020. június 5-ig kell megtenni a https://nyito.horgaszjegy.hu Versenyregisztráció menüpont alatt.

XIV. MOZGÁSKORLÁTOZOTT OB

A bajnokságon csak azok indulhatnak, akik rendelkeznek a szakág hivatalos sportorvosa által kiadott igazolással a handicap pontszámokat illetően. A bajnokságot két szakaszban, szakaszonként 3-3 fordulóban rendezzük meg. A versenyidő a fordulókban 2020-tól 4 óra. 
1. szakasz 3 fordulója: 2020. július 3–4–5. Szeged Maty-éri evezőspálya. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le.
2. szakasz 3 fordulója: 2020. augusztus 14–15–16. Szeged Maty-éri evezőspálya. A versenyt a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. Limitek: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon a következő élőcsali felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali, melyből 0,5 liter lehet az etetőszúnyoglárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A botok maximális hossza 11,5 méter. A bajnokság győztese elnyeri a mozgáskorlátozott magyar országos bajnoki címet és az ezzel járó vándorserleget. Nevezési díj nincs, a nevezési költségeket a MOHOSZ vállalja. A nevezéseket 2020. június 5-ig kell megtenni a https://nyito.horgaszjegy.hu Versenyregisztráció menüpont alatt. Részletek az általános feltételeknél.

LVII. TAGSZÖVETSÉGI CSAPAT OB (TCSOB)

Tagszövetségi Csapat Országos bajnokság résztvevői a MOHOSZ tagszövetségeinek csapatai, a csapattagok kijelölésének módját a tagszövetség határozza meg. A versenyzők a versenyengedély kiváltásakor nyilatkoznak arról, hogy mely szövetség csapatában kívánnak versenyezni. A versenyzők egy évadban csak egy horgászszövetség csapatában versenyezhetnek. A csapatbajnokság egyetlen osztályban zajlik. A verseny kétfordulós. A Tagszövetségi Csapat Országos bajnokságon a csapatok összetétele: 4 fő felnőtt, 1 fő női, 1 fő U25-es korosztályú, 1 fő U20-as korosztályú és 1 fő U15-ös korosztályú versenyző, valamint egy – bármely kategóriájú – tartalék. A felnőtt versenyző lehet bármilyen korú és nemű, feltéve, hogy a bajnokság évének december 31-ig betölti a 18. életévét. A női résztvevő bármilyen korú lehet. Az U25-ös mindkét nemből, aki a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 25. életévét, de betölti 18. életévét, az U20-as ugyancsak mindkét nemből, aki a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 20. életévét, de betölti 10. évét, U15-ös ugyancsak mindkét nemből, aki a bajnokságot megelőző év december 31-ig nem tölti be 15. életévét, de betölti 10. évét. A felnőttek között U15-ös korosztályú versenyző nem szerepelhet, 10. életévét be nem töltött versenyző országos bajnokságon csak az OVHB jóváhagyásával indulhat. A versenyidő a TCSOB-n egységesen 4 óra fordulónként minden korosztálynak, kivéve az U15-ös versenyzőket, akiknek a versenyidő 3 óra. Limit: A négyórás fordulókban maximum 20 liter, a 3 órás fordulóban 17 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A bajnokságon egy fordulóban összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet az etetőszúnyoglárva mennyisége, és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A TCSOB győztese elnyeri az országos tagszövetségi csapatbajnok címet. A versenyre 2020. július 25–26-én kerül sor két fordulóban Szegeden, a Maty-éri evezős­pályán. A bajnokságot a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége bonyolítja le. A csapatok névsorát a versenyzői engedélyek számával együtt (1 csapatvezető, 1 edző, 4 felnőtt, + 1 tartalék, 1 nő, 1 U25, 1 U20 és 1 U15 korú versenyző) kérjük a tagszövetségektől legkésőbb 2020. július 10-ig feltölteni a https://nyito.horgaszjegy.hu oldalon található Versenyregisztráció menüpont alatt, vagy írásban a Horgászsport Szakszövetségi Iroda részére elküldeni: csaba [PONT] polyak [KUKAC] mohosz [PONT] hu e-mail címre, vagy postán a Horgászsport Szakszövetségi Iroda címére: 1124 Budapest, Korompai u. 17. A nevezés és a befizetés határideje: 2020. július 10.  Nevezési díj: 96 000 Ft csapatonként.

XXVIII. KLUBCSAPAT OB

Egy csapat 5 tagból (és egy tartalékból) áll. U15-ös korosztályú versenyző nem lehet tagja a csapatnak. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább 5 éve bejelentett lakással és érvényes magyarországi horgászengedéllyel, valamint a 2. pontnak megfelelő egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. A versenyzők egy évadban csak egy klubcsapatban versenyezhetnek. A klubcsapatok tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak is kell lenniük. A verseny háromfordulós. Limit: maximum 20 liter etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és ragasztókat, aromákat minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A klubcsapat országos bajnokságon a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: összesen 2,5 liter élőcsali használható fel, melyből 1 liter lehet a vízilárva (aprószúnyog),  és maximum 0,5 liter lehet a giliszta (vágatlan állapotban) mennyisége. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FIPS.ed által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes csapat elnyeri az országos klubcsapat bajnoki címet, valamint jogosult képviselni hazánkat a következő évi klubcsapat világbajnokságon. A bajnokságra 2020. szeptember 4–5–6-án kerül sor Kaposváron, a Deseda-tavon. A bajnokságot a Kaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le. A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 5 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2020. augusztus 7-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj: 90 000 Ft csapatonként. 

X. FEEDER OB

A Feeder Országos Bajnokság nyílt nevezéses egyéni verseny, amely négyfordulós elődöntőből és egy négyfordulós döntőből áll. A bajnokság végeredményébe az elődöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: az elődöntőben elért négy szektorhelyezés, valamint a döntő négy fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend. A bajnokság elődöntőjére 2020. június  25–28. között kerül sor négy fordulóban, Debrecen mellett, a Látóképi-víztározón. Az elődöntőt a Pontycentrum Horgász Egyesület bonyolítja le. Az elődöntőből a legjobb 40 versenyző jut a bajnokság döntőjébe. A bajnokság döntőjére 2020. augusztus 27–30. között kerül sor négy fordulóban Gyomaendrődön, a Fűzfás-zugi-holtágon. A döntőt a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le. Az elődöntőre való nevezéseket 2020. április 9-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A döntőbe jutott versenyzők nevezését 2020. augusztus 14-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj az elődöntőre: 24 000 Ft.  A döntőbe jutók nevezési díja további: 24 000 Ft. Limit: Egy fordulóban maximum 15 l etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt). A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 l élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter vízilárvát, legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FiPS által hivatalosan elfogadott tűző szúnyog limitáló edényben. Minden további csalizásra, vagy etetésre szánt (élő)anyagot a F.I.P.Se.d. áttetsző hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes elnyeri a feeder magyar országos bajnoki címet. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

V. FEEDER KLUBCSAPAT OB

A Feeder Klubcsapat Országos Bajnokság nyílt nevezéses csapatverseny. Egy csapat öt versenyzőből áll és lehetőség van egy fő tartalékversenyző nevezésére is. Csapatok jogosultak továbbá 1 fő csapatkapitányt és 1 fő edzőt is megjelölni a nevezés során, ennek hiányában a csapatvezetői feladatokat a tartalékversenyző látja el. A klubcsapatokban egy külföldi versenyző szereplése megengedett azzal a feltétellel, hogy a versenyzőnek Magyarországon hivatalos dokumentummal igazolhatóan legalább öt éve bejelentett lakcímmel és érvényes magyarországi horgászengedéllyel, valamint a finomszerelékes feeder versenyszabályzat 2. pontjának megfelelő egyesületi tagsággal kell rendelkeznie. Egy versenyző egy naptári évben csak egy klubcsapatban versenyezhet, a klubcsapatok lehetnek baráti társaságok is, de tagjainak ugyanazon egyesület tagjainak kell lenniük. A kettős tagság is elfogadott. A Feeder Klubcsapat Országos Bajnokságon azok indulhatnak, akik 2020. december 31-ig betöltik a 18. életévüket, de csapatonként 1 fő 18 éven aluli versenyző nevezése lehetséges. A Feeder Klubcsapat Országos Bajnokságot három egymást követő napon megtartott fordulóval rendezzük, amit egy kötelező edzésnap előz meg. A győztes csapat elnyeri az Feeder Klubcsapat Országos bajnoki címet, valamint jogosult képviselni Magyarországot a következő évi feeder klubcsapat világbajnokságon. A bajnokságra 2020. július 31–augusztus 2-án kerül sor Debrecen mellett a Látóképi-víztározón. A bajnokságot a Pontycentrum Horgász Egyesület bonyolítja le. Limit: Egy fordulóban maximum 15 l etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt). A bajnokságon egy fordulóban a következő élőcsali-felhasználás engedélyezett: 2,0 l élőcsali használható fel, amely legfeljebb 0,5 liter vízilárvát (aprószúnyog), legfeljebb 0,5 liter földigilisztát (beleértve annak valamennyi alfaját) nem összevágott formában tartalmazhat. Ezen a mennyiségen felül a horogra szánt tűzőszúnyogot a FiPS által hivatalosan elfogadott tűzőszúnyog limitáló edényben. Minden további csalizásra vagy etetésre szánt (élő)anyagot a F.I.P.Se.d. áttetsző hivatalos mérődobozában kell az ellenőrzésre bemutatni. A győztes csapat elnyeri a feeder klubcsapat magyar országos bajnoki címet. A nevezéseket (1 csapatvezető, 1 edző, 5 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2020. július 16-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj: 90 000 Ft csapatonként. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak. A részletes programot elküldjük a benevezett csapatoknak.

V. METHOD FEEDER OB

A bajnokság a nevezők várható magas létszáma miatt több alapszakaszból és egy döntőből áll. Az alapszakaszokra 6 helyszínen és két külön időpontra van lehetőség nevezni, de egy versenyző csak egy alapszakaszra nevezhet. (Ha a jelentkezők száma indokolja, további alapszakasz is megrendezésre kerülhet.) Az alapszakaszok időpontjai és helyszínei a következők: 2020. június 5–7. Székesfehérvár, Palotavárosi Felső-tó (50 fő), Nagybajom, Ötös-Hárs-víztározó (80 fő) , Kiskunhalas, Ezüst-tó (44 fő). 2020. május 29–31. Debrecen, Látóképi-víztározó (120 fő), Lukácsháza, Abért-tó (40 fő). Az egyes alapszakaszokra a pálya befogadóképességének függvényében tudunk nevezést fogadni, ha egy helyszínen betelt a létszám, akkor másik helyszínre lehet nevezni. Nincsen területi felosztás, minden alapszakaszra lakóhelytől és egyesületi tagságtól függetlenül lehet nevezni. A döntőbe az alapszakaszokból összesen 80 versenyző juthat be. A döntőbe jutók létszáma, a selejtezők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 80 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakulhat ki. Minden alapszakasz és a döntő három fordulóból és egy versenynapot megelőző kötelező edzésnapból áll. A bajnokság végeredményébe az elődöntő és a döntő valamennyi szektoreredménye beleszámít: az elődöntőben elért három szektorhelyezés, valamint a döntő három fordulójának összesített helyezési száma alapján alakul ki a végső sorrend. A döntőt 2020. október 2–4-én rendezzük Nagybajomban, az Ötös-Hárs-víztározón. Limit: egy fordulóban maximum 8 l etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, pelleteket és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A csalik (minibojlik, dumbelek, waftersek, csalizó pelletek stb.) mennyisége nincsen korlátozva, de egy fajta csaliból maximum csak 1 dl vihető be. Az aromák száma (spray, dip, cseppentős fiolában) nincs korlátozva. A limiten bemutatott etetőanyagnak laza szerkezetűnek kell lennie, az etetőanyag tömörítése tilos! A bajnokság győztese elnyeri a method feeder országos bajnoki címet. Nevezési díj az alapszakaszokra: 18 000 Ft. Az alapszakaszokra történő nevezéseket 2020. május 21-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj a döntőre: 18 000 Ft. A döntőre a nevezéseket 2020. szeptember 28-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

II. METHOD FEEDER KLUBCSAPAT OB

A Method Feeder Klubcsapat Országos Bajnokság nyílt nevezéses csapatverseny. Egy csapat négy versenyzőből áll és lehetőség van egy fő tartalékversenyző nevezésére is. A csapatok jogosultak továbbá 1 fő csapatkapitányt is megjelölni a nevezés során, ennek hiányában a csapatvezetői feladatokat a tartalékversenyző látja el. Egy versenyző egy naptári évben csak egy klubcsapatban versenyezhet, a klubcsapatok lehetnek baráti társaságok is. A Method Feeder Klubcsapat Országos Bajnokságot három egymást követő napon megtartott fordulóval rendezzük, amit egy kötelező edzésnap előz meg. Limit: egy fordulóban maximum 8 l etetőanyag (bekevert, áttört, kész, nedves állapotban, beleértve földet, agyagot, kukoricát, magokat, pelleteket és minden egyéb, a vízi környezetre és a növényzetre ártalmatlan, nem mérgező összetevőt) használható fel. A csalik (minibojlik, dumbelek, waftersek, csalizó pelletek stb.) mennyisége nincsen korlátozva, de egy fajta csaliból azonban maximum csak 1 dl vihető be. Az aromák száma (spray, dip, cseppentős fiolában) nincs korlátozva. A limiten bemutatott etetőanyagnak laza szerkezetűnek kell lennie, az etetőanyag tömörítése tilos! A győztes csapat elnyeri a method feeder klubcsapat országos bajnoki címet. A bajnokságra 2020. július 10–11–12–én kerül sor Szegeden a Maty-éri evezőspályán. A bajnokságot a Csongrád Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége bonyolítja le. A nevezéseket (1 csapatvezető, 4 + 1 tartalék felnőtt versenyző) 2020. június 12-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj: 72 000 Ft csapatonként. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak. A részletes programot megküldjük a benevezett csapatoknak.

XX. CSÓNAKOS PERGETŐ OB

A bajnokság 6 fordulóból áll. Helyszínek: 1–3. forduló: 2020. augusztus 14–16. Szeged, Tisza. 4.–6. forduló: 2020. szeptember 18–20. Abádszalók, Tisza-tó. Az országos bajnokságon az a páros vehet részt, aki mind a hat fordulóban indul. Valamennyi helyszínen bérelhetők csónakok, de csónakokról a versenyzőknek kell gondoskodniuk. A versenyen párosok indulhatnak. Kizárólag csónakból szabad horgászni az érvényes versenyszabályzat szerint. Az értékelés a fogott halak hosszának összesítése alapján, centiméterben történik. Elektromos csónakmotorok használata megengedett. Nevezési díj a hat fordulóra, páronként: 16 000 Ft/forduló, összesen 96 000 Ft. A nevezéseket (2 fő versenyző) 2020. július 10-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A bajnokság győztes párosa elnyeri a csónakos pergető magyar bajnoki címet. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

IV. PARTI PERGETŐ OB

A bajnokság két szakaszból, egy elődöntőből és egy döntőből áll. A bajnokság elődöntőire 2 fordulóban a következő időpontokban és helyszínen kerül sor: 1. elődöntőre 2020. április 4–5-én, a Gaja-patakon, a 2. elődöntőre 2020. április 18–19-én a Gaja-patakon, a 3. elődöntőre 2020. május 2–3-án szintén a Gaja-patakon, a Gaja-völgyi tájvédelmi körzetben kerül sor. Az elődöntőkön indulók maximális létszáma 40 fő. Egy versenyző csak egy helyszínen indulhat az alapszakasz során. A döntőbe jutók létszáma, a selejtezők létszámának arányában alakul ki. 100% annyi, mint 30 versenyző. A döntő résztvevőinek végleges köre, az utolsó selejtező eredményeinek ismeretében alakulhat ki. A bajnokság döntőjére 2020. május 16–17-én kerül sor két fordulóban, a Gaja-patakon a Gaja-völgyi tájvédelmi körzetben. Az időpontok és a helyszín a vízállás függvényében változhatnak, erről minden nevezettet időben tájékoztatunk, és az információkat a https://nyito.mohosz.hu weboldalon tesszük közzé.  Az elődöntőket és a döntőt a Fejér Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége és a Mátrai Pergetők Horgász Sportegyesület bonyolítja le. Az elődöntőkre a nevezéseket 2020. március 27-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A döntőbe jutott versenyzőknek a nevezésüket 2020. május 1-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj az elődöntőre: 12 000 FtA döntőbe jutók nevezési díja további: 12 000 Ft. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XII. PONTYFOGÓ OB

A bajnokságot három fordulóban, csapatbajnokságként rendezzük meg. Egy csapat maximum 3 párosból, 2 tartalékból és egy csapatkapitányból, tehát 9 főből áll. A nevezésnél egy csapatba minimum 3 párost és egy tartalékot nevezni kell!  A fordulónkénti nevezésnél meg kell adni a párosokban horgászók nevét (1. páros, 2. páros, 3. páros) és ki kell jelölni a csapatkapitány személyét. A kapitány személye verseny közben nem változhat. A csapat tagjainak a bajnokság teljes ideje alatt állandónak kell maradniuk, a versenysorozat alatt a csapat összetétele nem változhat. A versenyzőknek tudniuk kell igazolni állampolgárságukat személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy egyéb, állampolgárság igazolására alkalmas okmánnyal. Az igazoló dokumentumot kérésre be kell tudni mutatni a verseny sorsolása előtti regisztráció folyamán. A bajnokság lebonyolításának rendje: 
1. forduló: 2020. június 18–21. Fehérvárcsurgó. A bajnokság ezen fordulóját a Fejér Megyei Horgászegyesületek Szövetsége bonyolítja le.  2. forduló: 2020. július 2–5. Kaposvár, Deseda-tó. A bajnokság ezen fordulóját aKaposvári Sporthorgász Egyesület bonyolítja le.
3. forduló 2020. augusztus 13–16. Bátonyterenye, Maconkai-víztározó. A 3. fordulót a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) bonyolítja le. A fordulók időtartama 72 óra. Minden forduló a kiírásban szereplő első nap 12.00 órakor kezdődik és a kiírásban szereplő utolsó nap 12.00 óráig tart. A nevezéseket (1 csapatkapitány, 6 + 2 tartalékversenyző) 2020. méjus 31-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. A bajnokság minimum 6 szabályszerűen nevezett csapat részvételével kerül megrendezésre. Amennyiben a bajnokságot az indulók ennél kisebb létszáma miatt nem lehet megrendezni, akkor, és csak abban az esetben, a MOHOSZ–OVHB a nevezési díjat visszautalja. Nevezési díj a három fordulóra összesen: 324 000 Ft/csapat (108 000 Ft/páros). A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

XIV. MŰLEGYEZŐ OB

A bajnokságot három fordulóban rendezzük meg, az alábbi helyszíneken:
1. forduló: 2020. május 17. Gaja-patak 
2. forduló: 2020. május 30–31. Hámori-tó (csónakos forduló)
3. forduló: 2020. szeptember 26–27. Répce-patak) A nevezéseket 2020. május 7-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj: 18 000 Ft. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.

LXII. CASTING OB

A bajnokság 2020. szeptember 26–27-én a MOHOSZ Agárdi horgásztanyája melletti nyílt, füves területen kerül megrendezésre. Szállás egyénileg foglalható a MOHOSZ Agárdi Horgászüdülőjében. A bajnokságra minden casting iránt érdeklődő horgászt várunk, számukra szeptember 26-án a tréningnapon világbajnok casting sportolóink tartanak képzést, bemutatva a sportág versenyszámait. A bajnokságon kezdő, haladó és profi kategóriákban lehet nevezni. A bajnokságra szeptember 27-én kerül sor. A bajnokságra nevezési díj nincs. A nevezéseket 2020. szeptember 4-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél.

III. TÁVDOBÓ OB

A bajnokság 2020. október 18-án a Bátonyterenyén, a Maconkai-víztározó mellett kerül megrendezésre. A bajnokságra pontyfogó és feederkategóriákban lehet nevezni. Egy versenyző nevezhet akár mindkét kategóriában is. A bajnokságon indulók hivatalos igazolást kapnak az általuk elért legnagyobb dobás távolságáról. A nevezéseket 2020. október 2-ig kell megtenni. Részletek az általános feltételeknél. Nevezési díj: 6 000 Ft/kategória. A vonatkozó szabályokról és a verseny részletes programjáról a nevezők a MOHOSZ weboldalán tájékozódhatnak.