2022. szeptember 25. és október 01. között Asztúriában, Spanyolország északnyugati tartományában került megrendezésre a XLII. Műlegyező Világbajnokság.

A megnyitóünnepségen 22 ország 116 versenyzője sorakozott fel. Műlegyező körökben nem ismeretlen a hely, a magas hegyek és a rendszeres eső kitűnő életkörülményeket biztosít a lazacféléknek. A VB öt szektora a Caudal, Piloña, Trubia és Narcea folyókon, valamint az Arenero tavon lett kijelölve. Az alacsony vízállás miatt többszáz méteres pályákat is kitűztek, hogy minden versenyzőnek jusson pár ígéretes zúgó, árok vagy mélyebb szakasz. Ezeket a vizeket legjobban a hazaiak és a szomszédos franciák ismerik — versenyzőik a világ élvonalába tartoznak — és ez meg is látszik az eredményeiken. Az első nap a tavon néhányan húsznál is több halat fogtak, míg a világbajnok francia versenyző 58 pisztrángot szákolt meg. A kristálytiszta vízben nem volt egyszerű halat fogni. A pisztrángok nagyon könnyen megijedtek, ezért gyakran térden kúszva közelítették meg őket a versenyzők. A pici legyeket nagyon vékony, 0,08 mm-es előkén kellett felkínálni, amit a nagyobb halak gyakran eltéptek. Az óvatos, finom horgászathoz előnyös hosszú nimfás botokkal nehéz volt a partmenti fák folyó fölé hajló ágai alatt dobálni.

A VB második fordulójára heves esőt ígértek, ami meg is érkezett és a további két forduló során sem állt el. Hol szitált, hol ömlött, és az utolsó napra több folyó is bezavarosodott, így a megemelkedett, kakaószínű vízben igazi kihívás volt halat fogni. Egyik-másik pályán a csendes partmenti részeken vagy langóban még meg lehetett találni a megáradt víz elől menekülő pisztrángokat. Az átláthatatlan, mély vízben gázolni is csak nagyon óvatosan lehetett.

A magyar csapat jól kezdett, sikerült mindenkinek mindenhol halat fognia így a 19. helyen végeztek. Egyéniben Tölgyesi Levente a középmezőnyben az 58. helyen végzett.

Csapateredmények
1. Spanyolország
2. Franciaország
3. Csehország

Egyéni eredméynek
1. Julien Daguillanes (Franciaország)
2. David Arcay (Spanyolország)
3. Ruben Santos (Spanyolország)

Részletes eredmények:
https://wffc2022.com/en/results/

legyezo vb 1

legyezo vb 2

legyezo vb 3

 legyezo vb 1 1