A tavalyi műlegyező VB a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ezért idén, augusztus 12–16-ig Finnországban került megrendezésre. Ez adott még egy év felkészülési lehetőséget az egyébként is erős finn válogatottnak, és persze a többeiknek is. A jelenlegi vírushelyzet miatt sok tengerentúli csapat nem vállalta a részvételt, de az USA kivételével szinte minden jelentősebb ország képviseltette magát.

Bár a magyar csapatból még senki sem horgászott ennyire északon, reményekkel telve várták a versenyt. Kuusamo környékén májusban olvad el a hó, és októberben már ismét esik. A halaknak négy-öt hónap alatt kell annyit enni, hogy túléljék a telet. Lassan nőnek, ezért sok méreten aluli példány akadt horogra. Egyértelműen a maréna volt a VB egyik „fénypontja”. Egy olyan halfaj, amit csak biológiakönyvekből ismerünk. A magyar csapatnak sikerült megnyerni Finnország egyik leg(el)ismertebb műlegyező marénahorgászát, hogy segítse a felkészülésüket. A verseny persze mindig más, mint az edzés. Már csak azért is, mert nem horgászhatunk ott, ahol szeretnénk. A tavak kivételt képeznek, de az óriási vízterületeken nem könnyű megtalálni a halakat. Volt olyan forduló, hogy a mezőnyből csak pár versenyző tudott értékelhető marénát vagy pénzes pért fogni, ugyanis csak ez a két faj jelentett pontokat a VB-n.

XL.Mulegyezo VB 4

Nem sokon múlt, hogy a magyarok a legjobb 10-ben végezzenek. Több értékes hal verte le magát úton a szák felé, vagy hiányzott még egy kicsi a minimum mérethez. A folyami szektorokban hatalmas különbségek voltak a pályák között. Gyakan hasonló tudású versenyzők is óriási különbséggel zártak egy-egy fordulót. Volt, aki 5-6 halat fogott, amíg a másik 20-30 darabot. Mivel széles, erős- és gyorssodrású folyókban kellett horgászni, itt a megszokott műlegyező tudáson túl nagy jelentősége volt annak is, hogy ki mennyire tudott, illetve mert gázolni a vízben. Egyik-másik versenyző életveszélyes mozgását még nézni is rossz volt, bár gyakran ez kellett a jó eredményhez. A csapat számára ez jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Természetesen a „légyválaszban” sem voltak olyan biztosak, mint a helyismerettel bírók. Nem csak a hazai pálya előnye hanem a nagyon lelkes, elszánt versenyzés segítette a finn csapatot a megérdemelt győzelemre. A magyar csapat a 12. helyen végzett. Gratulálunk nekik!

XL.Mulegyezo VB 2

XL.Mulegyezo VB 1jpeg

Eredmény csapatban: 1. Finnország, 2. Franciaország, 3. Spanyolország.

Eredmény egyéniben:1. Heikki Kurtti - Finnország, 2. Jari Heikkinen - Finnország, 3. David Arcay - Spanyolország.