Szép világbajnoki mérleggel zárt a magyar veterán casting válogatott. 1 arany 3 ezüst 3 bronzéremmel és több értékes helyezéssel térhet haza a 4 céldobó versenyző.

 

Slemmer Ferenc és Varga György a 70 fölöttiek között, Demcsák Géza és Földi Gábor a 60-70 évesek korcsoportjában versenyzett. A VB-n 9 ország veteránjai között a legnépesebb csapat a németeké, akik szinte mindent megnyertek, sok számot döntő fölénnyel. Azért a mieinknek sem kell szégyenkezniük, hiszen a 9 dobószám összesítésében Slemmer Ferenc bronzérmes, Varga György pedig negyedik korcsoportjában a német győztes és a lengyel ezüstérmes mögött.  Az öttusának nevezett csapatversenyben a Földi Gábor-Slemmer Ferenc duó ötödik, a Demcsák Géza-Varga György páros 8. lett. 

Ami a mai, utolsó versenynapot illeti, előkerült a nehézfegyverzet. A kétkezes távdobást előbb peremorsóval, majd multiorsóval mutatták be az öregfiúk, és multival a nagyikorú hölgyek is szépen dobáltak. Ha egy pillantást vetünk a felszerelésekre azt hinnénk első ránézésre, hogy barkácsholmi. Jó négyméteres, sőt még hosszabb szörfbotok újragyűrűzve. A keverő 7-10 centi átmérőjű, a másik három a spiccgyűrűig arányosan kisebb. A 60-80-as peremfutókon legalább 0,25-ös zsinór, 0,35 ös előkével. A súly, amit a zsűri előre hitelesít 18 gramm.

CASTINGVB3 2

Egy ilyen cuccal illik kesztyűs kézzel bánni. Dobókesztyűssel természetesen. Körlendítés, forgás, vagy csak éppen meghúzni. A hatvan év felettiek számára ezúttal kicsi a tér. A focipálya 16-osán indított dobás elsüvölt a túlsó kapu mellett. Kérem, errefelé 100–110 métereseket suhintanak. Az ügyesebb horgászok mindegyikének sem sikerülne ez az adott súly és zsinórvastagság mellett. A peremorsós kétkezes számban  a 60+ -osoknál a németek senkit sem engedtek föl a dobogóra. A mieink közül Slemmer Ferenc negyedik helye említhető a 70- nél idősebbek között. Az is a tényekhez tartozik, hogy szépkorú több tízéves felszerelésekkel álltak helyt a magyarok ezen a VB-n is. 

CASTINGVB3 1

CASTINGVB3 4

A multiplikátoros orsókkal is hasonló távolságokat ostromoltak. Itt Slemmer Ferenc bravúros dobással feljött a második helyre, csaknem 90 méteres dobása ezüstérmet jelentett számára. Némi izgalommal vártuk az összesített eredményeket, jólesően nyugtázva, hogy minden egyéni eredményt figyelembe véve a 78 esztendős Slemmer Ferenc végül bronzérmes lett. A magyar castingsport számára a múlt jelenti a jelent, hiszen versenyzőink aktív korúként is jócskán szereztek világbajnoki címeket, értek el helyezéseket, és szerencsére 60, 70 éves koruk után is ottmaradtak a veterán mezőny világélvonalában. Talán nekik fáj leginkább, hogy egyelőre nem látni a fiatalabbakat, felnőtt válogatottunk egyszerűen nincs. A magyar castingsport nem főnixmadár, nem támadt fel hamvaiból, de a régi csibészek csillaga évről évre fel felfénylik a Veterán VB-ken, mint most is ebben a barátságos morvaországi kisvárosban. Viszontlátásra- na shledanou Frydek-Mistek.

CASTINGVB3 5