Szerencsésen megérkezett a műlegyező válogatottunk (Kovács Zsigmond kapitány, Bajzát Zoltán, Balog Tibor, Monos Tibor, Futó Márton,  Tölgyesi Levente versenyzők) Plav városába, és ez valóban nem csak a megszokott szófordulat, hanem szükség volt egy kis szerencsére is, hogy még aznap oda érjünk. Papíron nem távolság 800 km, de Belgrád után elhagytuk az autópályát, és közönséges főútvonalakon, hegyek-völgyek között, kamionok füstjében lassan fogynak a kilométerek. Sötétben érkeztünk, csak másnap láttuk meg a gyönyörű tájat.

 

Egy hagyományos kemping-panzió szállást foglaltunk le, közel a verseny egyes szektoraihoz. Ezek a szektorok a Ljuča folyó, Plav tó és a Lim folyó 3 különböző jellegű szakaszain találhatók. A Ljuča-folyó egy sóderes és kisebb-nagyobb kövekkel tarkított mederben futó kristálytiszta, gyors hegyi folyó. Az utóbbi idők esőzései miatt a víz szintje magasabb a megszokottnál, hőmérséklete azonban a forróságban a hegyekben olvadó hó miatt igen hideg.

XXV.MulegyezoEB 3

A folyó a Plav tavat táplálja, ami természetes víz, nem pedig egy duzzasztott víztározó. A tó átlagos mélysége 7-8 méter, ezt az áramlás által kivájt barlangok és csatornák teszik helyenkén kiszámíthatatlanná. Ezek a mélyedések persze kitűnő pihenő- és búvóhelyek a pisztrángok számára. A tó vizét a Lim folyó vezeti el északra, ezen a vízen lettek kijelölve a 3.- 4. - 5. szektorok. Bővebb információ az EB-ről: 25. Műlegyező EB-Montenegro

XXV.MulegyezoEB 2

A magyar csapat előre szervezett helyi vezetőt, úgynevezett "gájdot", hogy a vizeket valamint az eredményes technikákat és legyeket legyen, aki megmutatja. Az aktuális helyi információk nélkül nagyon nehéz bármilyen ismeretlen vizen halat fogni, pontosabban jó sok halat fogni. Találkoztunk is az EB szinte minden részvevő országának csapatával, sőt a “nagymenők” már egy hete itt vannak és edzenek. Fogtak is a csehek gyönyörű tavi pisztrángokat. Na nem tömegével, hanem csak egy párat. A hideg és magas víz miatt nem indult be még igazán a rajzás, a halak nem túl aktívak.

XXV.MulegyezoEB 4

XXV.MulegyezoEB 5

Az első napon a  Ljuča folyót horgásztunk meg, másnap a Plav tavat, harmadnap pedig a Lim folyó közelebbi részét vallattuk. Bárhova természetesen nem lehet menni, szigorúan le van zárva a versenyszakasz, és ki van jelölve a gyakorlásra jóváhagyott rész. Fogott a csapat halat mindhárom helyszínen, de meg kellett dolgozni minden egyes halért. Nehéz gázolni az algás köveken, tol az erős víz, és lényegesen nagyobb és nehezebb minfákkal kell horgászni, mint amilyeneket egyébként felkötnénk pénzes pérre. Igen, nagyon úgy fest, hogy ez egy péres verseny lesz. Vagyis a tó kivételével a pérek uralják a vizeket. Majd meglátjuk. A pér a vizek királynője, de ehhez méltóan tud kiszámíthatatlanul válogatós lenni….  Szurkoljatok a magyar csapatnak!

XXV.MulegyezoEB 1