A közelgő Műlegyező Európa-bajnokságra való felkészülés részeként a magyar műlegyező válogatott tagjai, egy pár napos edzőtáborban vettek részt a Cseh Köztársaságban.

A csehek általában a legjobbak közt szerepelnek a különböző műlegyező világversenyeken. Nagyon erős a többfordulós cseh országos bajnokság, tizenvalahány világklasszis versenyzővel, akik közül gyakran csak a szerencse dönti el, ki kerül az A vagy a B válogatottba. Ezt a rengeteg tapasztalatot szívesen megosztják másokkal is, évek óta járnak más országok válogatottjai méretre szabott egy hetes felkészítő táborokba, de egyenként-párba-kiscsoportba is lehet oktatót találni. Mi a világ- és európabajnokságokat is szervező Milan Hladikot kerestük meg, aki több bajnokkal együttműködve már régóta szervez sikeres oktató táborokat. 

Oktatás.JPG

Elsősorban a megszerezhető tudás és tapasztalat miatt értékes egy ilyen edzést bevállalni, de a cseheknél a sikeres tanulás több fontos része is jelen van. Vannak szép és jó vizeik, halban gazdag változó mederrel. Mi az ismert Moldva (csehül Vltava) folyó felső részére mentünk, ahol kispatak jellegű mellékágban is horgásztunk. 

Egyértelműen úgy a használatos legyeket, mint a felszerelést illetőleg csúcson vannak a cseh bajnokok. A klasszikus cseh nimfáktól a modern, mikro-jig wolframfejes változatokig minden látható, kipróbálható, és elmondják, mikor - miért - melyiket kötik fel, és hogyan kell optimálisan horgászni vele. 

1.-lecke.JPG

Felszerelést illetőleg is fantasztikus változáson ment át a cseh műlegyes sport és horgászat. A legfontosabb nem az, hogy lehetőségük van a legjobb amerikai-angol-japán cuccot megvásárolni, hanem az, hogy Csehországban a műlegyező sport sikerét kihasználva és támogatva felnőtt egy “iparág”. Az igényes cseh acélipar először speciális horgokat gyártott a kezdeti cseh nimfákhoz, majd a versenyzők ilyen-olyan javaslatát megfogadva újabb termékekkel álltak elő. Igazi sikertörténet a Hanák testvérek üzletének fejlődése. Sikeres versenyzőként baráti körükben találták a világ legkeményebb tesztversenyzőit. Ma Hanák horgokat árulnak az USA-tól Új-Zélandig. 

Kajakból.JPG

Ilyen környezetben könnyen és eredményesen lehetett tanulni halat fogni. Szó volt legyekről, zsinórokról, botokról, módszerekről, de az edzés másik fő célja a versenyhelyzetek optimális kezelésének megértése volt. Hogyan kell felmérni és meghorgászni a kisorsolt szakaszt, mikor kell módszert váltani, és milyen trükkök lehetnek eredményesek. Az esős idő ellenére, nagyon hasznos és kellemes napokat töltöttünk cseh barátainknál. Folytatása következik.

Kispatak.JPG

Pitypang.JPG