A Parti Pergető Országos Bajnokság több szempontból komoly változásokon ment keresztül. Március végén már a harmadik OB első selejtezőjére gyűltek össze a versenyzők, hogy egy új szellemiségű bajnokságon mérjék össze tudásukat. Az elmúlt évi versenyekhez képest történtek változások. 

 

Kicsit messzebbről indulva, amikor útjára indult a pergetők ezen csoportjának bajnoksága, nem gondolta senki, hogy az egyik legnépszerűbb versenysorozat lesz belőle. Az első két bajnokság még klasszikus, mondjuk úgy, hazai viszonyok közötti parti pergetésről szólt. Kisebb-nagyobb csatornákon, folyókon zajlottak a küzdelmek, kis balinokra, sügérekre, domolykókra vagy más, partról is becserkészhető ragadozókra. Ennek az OB-nak sem kisebb a tétje, mint az, hogy a legjobbak megmérkőzhessenek a világ legjobbjaival a pergető világbajnokságon. Az első parti pergető VB-n aztán kiderült, hogy ezen a versenyen egyetlen célhal jöhet szóba, mégpedig a pisztráng. Ergo, lehet valaki zseniális az apró sügérek fogásában, itt ezzel a tudásával nem sokra megy. Arról a rutinról nem is szólva, amivel az ezen a versenyen régóta indulók már rendelkeznek, nekünk magyaroknak pedig fényévnyi lemaradásunk van. Ahhoz, hogy fel tudjunk zárkózni a nemzetközi mezőnyhöz, a saját parti pergető bajnokságunkat is ahhoz hasonlatossá kellett tennünk. A feladat a tavaly megalakult parti pergető szakbizottságra várt, hogy mind a szabályzatot, mind pedig a verseny helyszínét alakítsák a világbajnokságokhoz hasonlatossá. Így esett a választás a Gaja-patakra, ami varázslatos szépségével méltó helyszínévé vált a versenysorozatnak. A versenykiírásban 3 selejtezőre lehetett nevezni. Az elsőre 38 nevezés érkezett, míg a további két selejtezőre 28 és 26.

A kiírás szerint minden selejtezőből 10-10-10 fő juthat a döntőbe. (Ezen a jövőben annyit kell majd finomítani, hogy a nevezések arányában legyen meghatározva az egyes fordulókból továbbjutók száma.) A fordulók mindegyike egy pénteki regisztrációval indul, majd két egymást követő napon zajlik a verseny. (Ezzel is a VB-re történő felkészülést segítik a szervezők.) Említettem, hogy a VB-n pisztrángra kell horgászni, nos, ezt is sikerült megoldani. A vizet kezelő Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége a pénteki edzésnap után 160 db 30-50 dkg közötti tömegű sebes pisztrángot telepített. A versenyre 40 horgászhely került kialakításra, mindegyiken 4 db pisztráng került a vízbe. A versenyzők finom, lágy botokkal, apró gumicsalikkal, nimfákkal, támolygó villantókkal vették másnap üldözőbe őket. (A pisztrángról tudni érdemes, hogy a telepítés helyétől nem távolodik el, ott keres magának fedezéket, így a következő napokban nagy eséllyel számítani lehet jelenlétükre. A világbajnokságokon szintén minden forduló előtt történik telepítés, ezt igyekeszik modellezni az OB is.) A verseny sajátossága, hogy a versenyzők egyben egymás versenybírái is, azaz míg a mezőny egyik fele délelőtt horgászik, a másik fele versenybíróként tevékenykedik.

Rögzíti a kifogott halat, ügyel a verseny szabályainak betartására. Ez első olvasásra furcsának tűnik, de ilyen létszámban jelenleg még nem tudunk versenybírókat biztosítani, a versenyzőknek pedig ez nem okozott gondot, hiszen remek alkalom ez az ismerkedésre, ügyesebbeknél néhány fortély ellesésére is. A verseny – mivel a pálya egy természetvédelmi területen van, ami sok kirándulót vonz – népes közönséget is kapott. Minden arra járó rácsodálkozott, mi is történik a Gaja-patak partján. Hát kérem, pergetés! Méghozzá igen izgalmas! A délelőtti és délutáni etapok során kiegyenlített volt a halfogás, 80 és 70 db pisztráng került a szakáll nélküli horgokra, majd a fogás rögzítése után azonnal vissza a vízbe. A versenyzők 9-15 kilómétert gyalogoltak az első fordulón, így senkit sem kellett este altatni. A második fordulót újabb telepítés előzte meg, most 100 db sebes került a helyek között arányosan elosztva a vízbe. Az elsőhöz hasonló sportos etapok végén már a lemenő nap fényeinél került kihirdetére az eredmény. Minden selejtező legjobbjait külön is értékeljük, így az első három helyezett boldogan állhatott a dobogóra. Gégény Viktor harmadikként, Tarsoly Mihály másodikként, míg Pankotay Gellért a selejtező győzteseként emelhette magasba a kupát.

Természetesen még hét további versenyző is a zsebében tudhatja a döntőre szóló indulási jogot, ahol majd a másik két selejtező döntőseivel megküzdve határoznak a magyar bajnoki cím sorsáról. A második selejtező időpontja április 6–7., majd a harmadiké április 13–14. Ha a Gaja-patak mentén kirándulni támad valakinek kedve, ezeken a hétvégeken ne lepődjön meg, ha pecásokat lát a víz partján. Ott kérem VB kvalifikáció, de lehet, hogy csak egy jó peca zajlik?

Az első fordulóból a döntőbe jutott versenyzők: 1. Pankotay Gellért (5 pont) , 2. Tarsoly Mihály (6 pont) , 3. Gégény Viktor (8 pont) , 4. Galler Ákos (8 pont) , 5. Vincze Zoltán (9 pont) , 6. Boda Jenő (9,5 pont) , 7. Valcsák András (10 pont) , 8. Halma Tibor ( 10 pont) , 9. Lőrincz Ferenc (12 pont) , 10. Szekeres Sándor Péter (13 pont)