2023. november 18–19-én Nyírpazonyban folytatódtak a trout area pergető országos bajnokság küzdelmei a második elődöntővel.

Ez a csöppnyi tó a szakág fontos hazai központja, hiszen októbertől rengeteg verseny kerül itt megrendezésre, ahol a versenyzők hétről hétre csiszolhatják pisztrángfogó technikáikat, ráadásul ezen versenyek némelyike a ranglista pontszámításnak is része. A gondos tulajdonosnak és a lelkes horgászoknak köszönhetően a tóban bőven van pisztráng, amik ráadásul jól is viselkednek, hiszen kellően egyenletesen lakják be életterüket, ami kiegyenlített feltételeket biztosít az éppen azonos boxban versenyző ellenfeleknek.

P1200121.jpg

Az elődöntő 16 fős mezőnyét az első versenynap alaposan megviselte. Az orkánerejű szélben és a változó intenzitású esőben nem volt egyszerű feladat a 1,5-3 grammos csalikat a kívánt helyre dobni. Az első etapokban még szinte bármilyen élénk színű csali hatékony volt, félidőben azonban már nyíltak a csalisdobozok és előbújtak a finnyás halaknak szánt miniatűrök. Idővel egyre több volt a rontott kapás és lemaradó hal. A sok pisztrángnak köszönhetően kevés volt a haltalan döntetlen, így meglepően sok pontot gyűjtöttek a versenyzők. Közülük Gégény Viktor volt a legmohóbb, hiszen tíz győzelemmel és két halas döntetlennel, csupán két pontot vesztett a maximálisan szerezhető 36-ból, így magabiztosan vezetett az első 12 etap után. Bár előnye megnyugtatónak tűnt, a mezőny legjobbjai – köztük válogatott horgászok – a nyomában voltak.

P1200147.jpg

Szerencsére a második napra a szél enyhült, így ideális körülmények fogadták a versenyzőket, ami rájuk is fért. Ahogy az várható volt, a zárónapon minden halért meg kellett küzdeni. Talán csak az első etapokban nem kellett csalit cserélgetni, aztán jött a variálás. A délelőtti etapokban sokkal szorosabb eredmények születtek, mint az első napon, délutánra pedig minden addigi papírforma borult, így a dobogós helyek sorsa is bizonytalanná vált, de a továbbjutást érő helyekért is meg kellett dolgozni.

P1200203.jpg

Az elődöntőt végül 56 ponttal Gégény Viktor nyerte. Második lett 50 ponttal Kovács Tamás József, a harmadik helyen Plank Zoltán végzett, 49 ponttal. A győri döntőbe 11 versenyző jutott tovább.

Részeletes eredmények:

https://ranglista.mohosz.hu/public/versenyeredmeny?vid=892