2023. november 4–5-én Litvániában került megrendezésre III. Trout Area Világbajnokság. 

A Vasaknos városában található pisztrángos tónál 11 nemzet versenyzői két napon keresztül párbajokban igyekeztek eldönteni, ki idén a legjobb. A kétszeres világbajnok olaszok mellett az ebben a műfajban rendkívül erős lett, litván, román, szlovák, bolgár csapatok mellett a magyar válogatott (Kass Zoltán kapitány, Kovács János másodkapitány, Polyák Csaba csapatvezető, Lehel Iván, Oláh Péter, Plank Zoltán, Simon Zoltán, Starck Bence versenyzők, Rohrbeck Rudolf segítő) is rajthoz állt. A versenyen előre kisorsolt párosok vívtak úgynevezett párbajt, aminek eredménye után kapnak pontot a versenyzők. Győzelemért 3, a halas döntetlenért 2, a haltalan döntetlenért 1, a vereségért pedig 0 pont járt. Minden fordulóban 11, egyenként 19 perces etap volt, és mindegyikben más-más ellenféllel kellett megküzdeni. A csapattagok párbajban szerzett pontjainak összege adta a végső sorrendet. Az első forduló erős szélben, hidegfrontban zajlott. Apró, 2-2,5 grammos kis kanalakkal és pici wobblerekkel kellett megfogni fenék közelében tartózkodó pisztrángokat. Ahogy az várható volt, a vendéglátó litvánok nagyon jól kezdtek, mellettük a lett, az olasz és a német csapatok fordultak jól. A magyarok a 8. helyen zárták az első fordulót, egyéniben pedig Plank Zoltán a 4. helyről fordult.

3._Trout_Area_VB_edzés_-_16_1.jpg

Másnap az időjárás kivirult, szépen sütött a nap és a szél is elcsendesedett. A litvánok megállíthatatlanok voltak, minden fogásukat hangos üdvrivalgás kísérte a domboldalon álló szurkolók jóvoltából. A magyar csapat is mindent megtett, hogy előrébb tudjon lépni, a 8. helyről a hetedikre jöttek fel. Plank Zoltán egyéniben az ötödik, Simon Zoltán a 15. helyen végzett, ami megsüvegelendő ebben a mezőnyben. Olyan csapatokatutasítottunk magunk mögé, mint a tavalyi ezüstérmes román és bronzérmes grúz válogatott.

3._Trout_Area_VB_díjátadás_-_14.jpg

Litvánia nemzeti válogatottja megérdemelten, nagyot horgászva lett világbajnok Olaszország előtt, aki kétszeres világbajnokként most az ezüstérmet csípte el, a harmadik helyen Lettország csapata végzett. Egyéniben Tautvidas Jakuciunas (Litvánia) lett a világbajnok, honfitársa, Jonas Civinskas előtt, a bronzérmet pedig a lett Rudolfs Oto Egle nyakába akasztották.

3._Trout_Area_VB_díjátadás_-_9.jpg

Köszönjük a szurkolást, jövő héten találkozzunk az országos bajnokságon!