2023. június 24–25-én Európa 27 országából 135 versenyző foglalta el a korábban felújított és a verseny előtt felavatott versenypályát a Deseda-tavon.

Az Európa-bajnokságon ritka az ilyen népes mezőny, a mostani nagy számú részvétel a hazai rendezésnek is szólt. A magyar versenypályák nagyon kedveltek, hiszen nálunk sok halra kell horgászni, a magyaros vendégszeretet pedig hab a tortán. A felkészülés már a hét elején megkezdődött, telt házas volt minden edzésre kijelölt box. Nagyon meleg volt, ami alaposan próbára tette a horgászok tűrőképességét. Matchbotok, rövid snecizőpálcák, rakós botok pörögtek a versenyzők kezei között. Az itt megszokott halbőségnek azonban nyoma sem volt, sok helyen kínlódássá vált a halfogás, különösen az A és B szektorokban, ahol sekélyebb volt a víz. A magyar csapat (Szénási Béla kapitány, Magyar Gábor másodkapitány, Polyák Csaba csapatvezető, Csöregi Balázs, Csillag László, Nagy András, Katus Gyula, Magyar Balázs, Szákovics Imre versenyzők, Bajcsi András, Decsi Péter, Dósa Máté, Horváth László, Vancsák Péter, Füredi Krisztián segítők) számított arra, hogy fel fog értékelődni az improvizatív horgászat jelentősége. Különösen azért, mert szombatra lehűlést, erős szelet jósoltak. Csütörtökön az ünnepélyes megnyitó előtt felavatták a versenypályát, majd Jose Vincente a Nemzetközi Édesvízi Horgász Szövetség (FIPSed) képviseletében megnyitotta a versenyt. A kötelező edzésnap végére megérkezett az ígért hidegfront, este megnyíltak az ég csatornái is, de szerencsére elkerülte a pályát az országban sok helyütt komoly károkat okozó özönvíz. Szombaton reggel már érződött, hogy más körülmények között kell horgászni, mint amit az előző napokon megszokott a mezőny. Rendkívül erős szélben, kellemetlen hűvös időben kezdte meg a felkészülést a pálya közönsége. A lehűlés azonban meghozta a halak kapókedvét, hajlottak a matchbotok, nyúltak a rakósokból a vékony gumik, sorra landoltak a szebbnél szebb dévérek a merítőkben. Az első forduló után a lengyelek az első, a szlovák csapat a második, mieink a harmadik pozícióból várhatták a második fordulót. A sorsolás után úgy tűnt, hogy a lengyel együttesnek komoly esélye van a bajnoki címre, de az élet gyakran felülírja a forgatókönyvet, így történt ez most is. A szlovák versenyzők hatalmasat hajráztak, négy szektorgyőzelemmel és egy kettessel fölébe kerekedtek a mezőnynek, és megérdemelten nyerték meg az Európa-bajnoki címet. A magyar csapat 3 pontot javítva előző napi eredményén megszerezte az ezüstérmet, a lengyel csapat bronzéremmel a nyakában zárta a versenyt. Az Európa-bajnok szlovák Jan Samel és William Raison ezüstérmes angol kiválóság mellett Csillag László egyéni bronzérme is megsüvegelendő teljesítmény.
Az ünnepélyes díjátadón nem győzték a szervezők fogadni a gratulációkat, hiszen jól szervezett, fogásokban gazdag verseny volt ez az Európa-bajnokság. Mint már oly sokszor, most is büszkeséggel telve tapsolhattunk versenyzőinknek, akik újabb érmekkel gazdagították az egyébként is szép tabellát.

Eredmények:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=263872986233985&set=pcb.263873366233947
Fotók:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.654556086710002&type=3

 

XXVII europa bajnoksag 2

XXVII europa bajnoksag 3

eb_magyarok.jpg