A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

A mai napon Budapesten a Kopaszi gátnál, az ÖbölHáz rendezvényközpont területén került sor a MOHOSZ horgászszervezeti gépjármű flottájának bővítése 4. üteme keretében a halőrzést és ügyvitelt támogató szolgálati gépjárművek ünnepélyes átadására, ahol egy újabb sikeres közbeszerzés eredményeként 16 db Suzuki Jimny kisméretű halőri terepjáró és 5 db Suzuki Vitara összkerék-meghajtású, hibrid rendszerrel rendelkező ügyvitel-támogató személygépjármű állt szolgálatba.

A MOHOSZ keretében 2017-től töretlenül folyik az az építkezés, amely egységes horgászszervezeti gép- és eszközflottát, annak gazdaságos üzemeltetését-fenntartását, hatékony üzemeltetését együttesen célozza meg. Ezen gépjárművek egy 187 millió Ft összértékű közbeszerzési eljárás részeként kerültek beszerzésre, de a projekt része volt még 11 db terepen is jól használható halőri robogó és 11 db univerzális utánfutó, melyek az előző napokban már átadásra kerültek a nyertes horgászszervezetek részére. A MOHOSZ a beszerzéshez 50 %-os támogatást nyújtott.

A kis mérete mellett kitűnő terepjáró képességekkel rendelkező Suzuki Jimny beszerzésével a MOHOSZ a horgászszervezetek részéről rég megfogalmazódott igényt teljesített, akik a rendszerben meglévő Toyota Hilux halőri munka-terepjárók mellett szerettek volna egy kisebb, a halőröknek még nagyobb mobilitást nyújtó terepjárót is használni. E mobilitást segíti az összkerék-meghajtás felezővel ellátott osztóművel, a kiváló terepszögek, az optimális alvázmagasság, a visszagurulás-gátló és a lejtmenetvezérlő.

A Suzuki Vitara hibrid technológiájának köszönhetően előremutató, környezettudatos választásnak is minősíthető. Ezek a gépkocsik a MOHOSZ tagszövetségeiben dolgozó kollégák mindennapi munkáját fogják segíteni. Mindkét beszerzett autó rendelkezik sávelhagyó és sávtartó figyelmeztető-, valamint forgalmi jelzés felismerő rendszerrel, illetve vészfékasszisztenssel, amely a biztonságot is növeli.

Büszkén mondható el, hogy a közfeladat-ellátási forrásokból, az agrárminisztériumi támogatásokból beszerzett, a MOHOSZ tagszervezetei, speciális jogállású tagjai és azok jelentős tagegyesületei részére döntő részben használatra átadott horgászszövetségi gépjármű flottáját a most átadott 21 db gépjárművel együtt összesen jelenleg 72 db halőri terepjáró (56 db Toyota Hilux, 16 db Suzuki Jimny), 20 db ügyvitelt támogató összkerék-meghajtású személygépjármű (Suzuki Vitara), továbbá 52 db halőri robogó és 54 db utánfutó alkotja. 

A gépjárművek standard ötéves, opcionálisan bővíthető használói megállapodással kerülnek a végfelhasználókhoz, ahol a tulajdonszerzés a hasznosítási ciklus lejártával és az egyéb feltételek teljesítése esetén történik meg, vagy átváltható egy újabb támogatott gépjárműre. Közös horgászszervezeti érdek az egységes arculatú, korszerű flotta folyamatos fenntartása, így megkezdődött az újabb ütem tervezése, melynek gerincét az újabb nagyterepjárók fogják alkotni, megkezdve a programhoz kapcsolódóan az 5 évet meghaladó korú járműpark elemeinek ütemezett cseréjét is. 

A MOHOSZ célkitűzése, hogy a munkatársak biztonságban, folyamatosan dolgozhassak tovább a horgászok érdekében és e munka 37 ellátott közfeladatról, több mint 2200 nyilvántartott horgászvízről, több, mint 2000 halőrről és ügyviteli dolgozóról, Magyarország legnagyobb civil hálózatos szervezeteként több, mint 700.000 szervezett horgászról, az ő rekreációjukról, sportjukról szól.

Mindez a horgászok mögött, mellett álló ágazatokkal együtt megkerülhetetlen, komoly társadalmi tényező. A nemzeti kincsként is elismert, őshonos halfajok, a közös halvagyon felelős őrzése, a vizek gondos halgazdálkodási hasznosítása és a vízpartok szépítése mellett egyre jobban felértékelődik a több százezer horgászt, mint ügyfelet kiszolgáló szervezetek és személyek munkája, az ügyviteli munka támogatása is. Ezt, egyben a munka eredményeit látva a Kormány jelenleg dolgozik a jelenlegi stratégiai megállapodás megújításán, a közfeladati támogatások bővítésén. Az e tárgyban is kért és elvárt minőségi munkához a kor követelményeinek megfelelő, minőségi eszközellátás is szükséges. Az éves szintén kiadott több millió állami és horgászszervezeti okmány, több százezer realizált tagi jogviszony, több tízezer új állami horgászvizsga és még sok-sok egyéb feladat ellátása és nem mellesleg ennek anyagi felelőssége az ügyviteli dolgozók vállán nyugszik, akik a halőri szolgálat tagjai mellett a horgászszervezeti feladatellátás második erős pillérét biztosítják. Mivel a stabilitáshoz legalább három pont szükséges, fontos megemlíteni a választott horgászszervezeti tisztségviselők, a társadalmi, közösségi munkát végzők nélkülözhetetlen szerepét is.

Előre menni mindig jó, különösen, ha jó az irány. Így a MOHOSZ megköszöni a Kormánynak és az Agrárminisztériumnak a támogatást és a segítséget, egyben megköszöni az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ, a szállító cégek munkáját és közreműködését is a beszerzés sikeres végrehajtásának érdekében. Kérjük a magyar horgászokat, hogy a horgászszervezeti munkatársainkat szolgáltató partnerként kezelve továbbra is segítsenek Magyarország vizes élőhelyeinek, vízi élővilágának megóvásában és a horgász infrastruktúra konzekvens fejlesztésében! 

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2022. március 24.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!