A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége megkezdte a kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon a kormoránok gyérítését. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt. A jelenlegi időjárás segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások és tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak.

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40000 egyed jelenik meg a hazai vizeken és rendkívül nagy kárt okoznak a halak elfogyasztásával és megsebesítésével – mondta el Schmidt Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója. A kormorán, vagy kárókatona tollát nem tudja vízhatlanná tenni, a hidegben testhőmérsékletének fenntartásához folyamatosan ennie kell. Ezek a madarak válogatás nélkül megesznek mindent és csoportosan vadásznak. Szétverik és megsebesítik a vermelő, lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra három pusztulás jut. Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat.Télen közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából A boncolások tapasztalatai szerint egy madár fél-egy kiló halat is megeszik naponta, így a megyében telelő madarak a folyóból átlagosan 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a kormányzati támogatással és a szövetség saját erejéből elvégzett telepítéseknek köszönhetően, valamint a hálós halászat mellőzésével soha nem látott halbőség tapasztalható az élővizeken. A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránokat, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása.