A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a KEMHESZ szombaton horgász tematikus napot tartott a tatai Kajakház és Ökoturisztikai Központban. A rendezvényen a megye minden részéből érkezett egyesületi tagok megismerkedhettek az Öreg-tó keletkezésével és élővilágával, valamint Tata város megyei értéktárban szereplő nevezetességeivel.

A résztvevőket üdvözölve Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője szólt arról, hogy jelentősen megváltozott a horgászvizek térsége, amióta a horgászegyesületek önrendelkezési lehetőséget kaptak. Az egyesületek jó gazda módjára védik és tartják rendben a rájuk bízott vizeket és partjaikat, ez a rendezett környezet szemmel látható változás jelent Tatán is. A természetvédelmi és az ifjúságnevelési tevékenység mellett ezért kiemelt köszönet illeti a horgásztársadalmat – mondta a képviselő.

Zoltai Dániel, a szervezet elnöke az egyesület munkájáról elmondta, hogy az 58 egyesület által tömörített 19 ezer horgász képviselete mellett jelentős természetvédelmi és képzési tevékenységet folytatnak. A megyében 2020-ban 900 ember tett eredményes horgászvizsgát, idén szeptemberig 700 fő vizsgázott. Az elnök szólt arról is, hogy a tervszerű telepítések következtében hosszú ideje nem látott halbőség tapasztalható a Dunán, a horgásznaplók alapján 25 százalékkal növekedett a pontyfogások aránya. A horgászat népszerűségét jelzi, hogy a napokban a megyéből egy kisfiúnak segítettek horgászkártyát igényelni és a 791 ezredik sorszámot kapta meg – tette hozzá Zoltai Dániel.

Popovics György, a megyei önkormányzat vezetője elmondta, hogy a tematikus nap a megyei önkormányzat támogatásával, egy pályázat segítségével jött létre. Az önkormányzat törekvése, hogy a szűkebb hazánkban működő civil szervezetek megismerhessék egymást, így kapcsolatba kerülhessenek a megye távolabbi részein élő közösségek.

A résztvevőket köszöntötte Borsó Tibor alelnök és Purgel Zoltán, Tata alpolgármestere, majd a Tatai Halászati Kft. képviseletében Heincz Ferenc ismertette a parton az Öreg-tó kialakulását, illetve a KEMHESZ ügyvezető elnöke, Osvald Zsolt „Herman Ottó nyomában” címmel tartott előadást Magyarország halfajairól.

 kemhesz tematikus nap 2

kemhesz tematikus nap 1