Folyamatban a 2024. évi horgászati szabályozások és díjak tervezése. Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

Az elmúlt időszakban a horgászok, a horgászszervezetek és médiumok részéről egyaránt megszaporodtak a jövő évet, annak díj- és szabályozási változásait érintően a kérdések, továbbá számos – leginkább az olvasottság fokozásában érdekelt – médium részéről a néha egészen elképesztő, már-már a közhangulatot is befolyásolni próbáló találgatások. A hiteles tájékoztatás érdekében most a Magyar Országos Horgász Szövetség mindenkinek beszámol a tervezési, döntési folyamatok jelenlegi állásáról abban a reményben, hogy sikerül választ adni a felmerülő legfontosabb kérdésekre.

A felmerülő kérdések alapvetően négy kérdéskör köré csoportosultak, így ezekre ezen bontásban szeretnénk válaszolni.

  1. Az állami horgászokmányok és szövetségi hozzájárulás díjának változása: Adíjak a 2024. évben nem változnak, miként ez a tény a július 24-i agrárminisztériumi sajtótájékoztatón a miniszter és a MOHOSZ elnöke részéről már egyaránt bejelentésre került.
  2. A Magyar Horgászkártya jövője: Az öt éve kiadott első horgászkártyák 2024.01.31-én járnak le. Az új kártyák a tervek szerint változatlan feltételek, érvényességi idő mellett és ennyi év után is változatlan áron kerülnek majd kiadásra a horgász nyilvántartási adatok megújítása, ennek keretében azok tervezett automatikus központi adategyeztetése után. A megújult arculatú kártya a sikeres adategyeztetés után elektronikus változatban azonnal bekerül a horgász személyi profiljába, majd a plasztikalapú kivitelben a megszokott rendben postázásra kerül a horgász által megadott címre, amely lehet egy horgászszervezet címe is. Az érvényes horgászkártya és állami horgászjegy az együttes feltétele a szintén megújuló horgász balesetbiztosításnak is, melynek költségfedezetét a jelzett horgászokmányok együttesen tartalmazzák. 
  3. Éves horgászrendi változások, halelviteli korlátozások: A MOHOSZ – az egyes rémhírekkel ellentétben – nem tervezi a jelenlegi halelviteli szabályok további szigorítását, vagy a tilalmi idő meghosszabbítását. A horgászszövetség az „álproblémát” érzékeltetve egyben megjegyezni kívánja, hogy tavaly a horgászok kevesebb mint 0,5%-a érte el a lehetséges halelviteli maximumot. Az Országos Horgászrend az elmúlt hetekben szintén ezen szellemben került előkészítésre és az lényeges változtatást, főleg szigorítást az előterjesztői szándék szerint várhatóan szintén nem fog tartalmazni.
  4. Mire szolgálnak a horgászturisztikai kérdőívek: A MOHOSZ a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársága felkérésére, az Agrárminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda szakmai közreműködésével horgászturizmus fejlesztése érdekében új Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiát (NHTS) készít, s e munka sikeréhez elengedhetetlen a horgászok, valamint a horgászszervezetek véleményének, valamint a kiinduló helyzetnek az ismerete. Ezen információk megszerzése érdekében készítettük el a két kérdőívet, amire eddig több mint 500 szervezet és 2500 horgász véleménye érkezett be, amit ezúton is megköszönünk. A horgász kérdőív kitöltéséhez kapcsolódik egy nyereményjáték is, melyben jelentős nyeremények kerülnek kisorsolásra. Az eredményeket az október 26-i, az NHTS tervezetét bemutató horgászturisztikai konferenciánkon fogjuk bemutatni abban a reményben, hogy a kormányzat részéről hamarosan zöld utat kaphatnak majd tervezett és már évek óta nagyon várt hálózatos horgászturisztikai fejlesztések is.

A végleges döntéseket a szükséges jogszabályok esetében az Országgyűlés és az agrártárca, a horgászszövetségi hatáskörű témák esetében a MOHOSZ Választmánya fogja meghozni. Ez utóbbi eseményre szintén október 26-án kerül sor, ezt követően a horgászokat érintő a döntésekről terveink szerint újabb tájékoztatást adunk ki.

MOHOSZ Elnöksége

Budapest, 2023. október 5.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!