A Magyar Országos Horgász Szövetség és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet közleménye

Tavaly a háborús infláció és az évszázad aszálya a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintette. Idén már látszanak a pozitív jelek, elsősorban a tavalyi évhez képest kedvezőbben alakult időjárási helyzet és takarmányárak csökkenése, az egyes vízdíjak eltörlése okán. Az így kialakuló termelői-, illetve a költséghatékony horgászszervezeti gazdálkodásnak köszönhető felvevőpiaci helyzet lehetővé tette, hogy az ágazat képviselői őszre hatékony válaszokat tudjanak adni az aktuális kihívásokra, különösen az infláció letörésének támogatására. Fontos és közös cél a minőségi magyar haltermelés támogatása, a halfogás széles körű lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is.  Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről. 

Idén a támogatott haltelepítésre irányadó árak meghatározása részben új, egyszerűsített módszertannal történt meg. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében az irányárak most az első alkalommal csökkentek, a ponty esetében átlagosan 11%-kal, a keszegfélék esetében 6%-kal, s az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty ára a mennyiség és a szállítási távolság függvényében 1300-1450 Ft/kg+ÁFA összegben került rögzítésre. A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a változatlan mértékben megállapított árak nem jelentenek árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet már a támogatás alapjába nem számítható be. 

A jellemzően 2023. október 15-től 2023. december 10-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2023. szeptember 15-ig közzéteszi. A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése továbbra is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a törzsállomány növelése céljából nagytestű pontyok telepítésének támogatására is. Jó hír, hogy – ideértve a már kiírt vis maior telepítési támogatásokat is – a rendelkezésre álló 2023. évi támogatási forrás megközelíti a 2022. évi keret 250%-át. A várható támogatási intenzitás a fentiek és a kiírások szerint meghatározott nettó támogatási ár 30-60%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően jellemzően 2.500.000-5.000.000 forint között alakulhat.

A munka az ágazatban nem áll meg, folytatódik a MAHOP Plusz ágazati támogatási program előkészítése, az őszi jogalkotási program keretében pedig a szervezetek további javaslatokat tesznek majd a bürokrácia csökkentésére, az elektronizáció támogatására is. Fontos feladat lesz még a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezése, a magyar halmarketing fokozottabb támogatása is különösen arra való tekintettel, hogy a hazai halak nem csak egészségesebbek egyes tengeri feldolgozott termékeknél, hanem fogyasztásukkal a vidéki gazdálkodást, a vidék jövőjét is védjük, erősítjük. 

MOHOSZ Elnöksége, MA-HAL Elnöksége

Budapest, 2023. szeptember 11.