A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye

A hétvégén a VI. Method Feeder Országos Bajnokság döntőjében egy olyan sajnálatos és bizonyított esemény (a fogott halak mérlegelés előtti részbeni visszaengedése) következett be, amely az eddigi információk alapján alkalmas volt a végső eredmény, a bajnoki cím befolyásolására is. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) a létszámában töretlenül fejlődő, jelenleg világelső magyar horgászsport tisztasága érdekében a leghatározottabban fellép minden olyan cselekmény ellen, amely ellentmond a sportszerűség, a horgászetika alapelveinek és bármilyen formában alkalmas a horgászsport hitelének, népszerűségének csorbítására.

Miként augusztus 1-jén a díjkiosztón a szövetségi kapitány által is bejelentésre került, a kihirdetett országos bajnoki eredmények nem tekinthetők hivatalosnak, így véglegesnek, mert a döntő 2. fordulóját követően az azonnal kizárt versenyző az egyéni értékelés ellenére is egy gyártói-forgalmazói rendszerben működő egységes csapat tagjaként, valószínűsíthetően taktikai megbeszélés alapján követte el a korábban már szákba került halak részleges visszaengedését azon információ alapján, hogy a fogott mennyiséggel megelőzné azt a csapattársat, akinek az eredménye a csapatérdek alapján preferált és segítendő.

Az eset és a következményeként előállt végeredmény ismeretében a MOHOSZ Elnöksége országos sportági szakszövetségi irányítói szerepkörében, bevonva az Országos Versenyhorgász Bizottságot is felkérte az etikai és fegyelmi kérdésekben illetékes Horgászsport Döntőbizottságot hivatalos eljárás keretében az ügy részletes kivizsgálására és a fegyelmi eljárás lefolytatására. A felkérés kiterjedt a horgászsport általános versenyszabályzatainak, etikai és fegyelmi szabályzatának felülvizsgálatára, 2022. évi megújítására is. E felkérést az is indokolja, hogy a gyakorlatban a versenysport támogatása természetesen a horgászcikk, etetőanyag, csali gyártás és forgalmazás üzleti érdekeinek érvényesülését is szolgálja, ezért az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált a bajnokságokon olyan szervezett taktikai elemek megjelenése, melyeket engedélyezési vagy tiltási, kapcsoltan szankcionálási oldalról még nem követtek le az aktuális szabályzatok.

Időközben az érintett csapat, a Top Mix tulajdonosa nyilvános közleményben jelentette be, hogy a sajnálattal értesült az eseményről és – elnézést kérve a verseny résztvevőitől – egyetért a vizsgálattal, egyben felkérte az érintett versenyzőt, hogy a díjakat szolgáltassa vissza és a vizsgálat lezárásáig a bajnoki címet ne használja.

A MOHOSZ elkötelezett a horgász versenysport fejlesztése és finanszírozása, színvonalának megőrzése tárgyában, de annak az elvnek a következetes érvényesítésében is, hogy az országos és a jövőre kialakítandó hivatalos területi bajnokságokon való részvétel mindenkor lehetőleg egyenlő, vagy legalább reális esélyeket kínáljon azoknak is, akik nem rendelkeznek jelentős támogatói háttérrel. Természetesen igaz ez a legnagyobb létszámú, idén több mint 400 nevezőt megmozgató method feeder bajnokságra is, ahol az ismertetett negatív jelenség e formában végül a felszínre került, kiváltva ezzel a versenyzők jogos elégedetlenségét is.

A vizsgálat lefolytatása után az érdemi – szándékaink szerint a cselekmény súlyával és annak versenysportra gyakorolt hatásával arányos – döntésekről haladéktalanul beszámolunk!

MOHOSZ OHSZK

Budapest, 2021. augusztus 3.

MOHOSZ - A vizek, a halak, a horgászok érdekében és védelmében!