Szombattól az 5,5 milliós átoltottsági határ elérése okán megszűnik a kötelező maszkviselés, a kórházak és a szociális intézmények kivételével.

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell maszkot hordani. Szabad maszk nélkül bemenni a vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az ültetett nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra - védettségi igazolvány nélkül is. 

Megszűnik az üzletekre vonatkozó, vásárlónként 10 négyzetméteres kapacitási és az 1,5 méteres távolságtartási szabály is.

Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fő helyett már 100 fő jöhet össze. Lakodalom esetén a jelenlegi 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik. Sportrendezvényeken, zenés-táncos rendezvényeken, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken a hatályos szabályok maradnak életben. Így itt tehát marad a létszámkorlátozás, és ezeken az eseményeken továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Fontos, hogy ha valaki továbbra is akarja a maszkot hordani, azt neki senki nem tilthatja meg. 

Szép nyarat mindenkinek! Vigyázzunk egymásra, hogy ne legyen negyedik hullám ősszel!

a MOHOSZ Elnöksége