A hal minden tekintetben szorosan kötődik az emberhez. Ősi ösztöneink törnek a felszínre mikor horgászunk, a hal fogyasztása is egyidős az emberiséggel. Nem véletlen, hogy hét évvel ezelőtt a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. életre hívott egy rendezvényt, melynek a főszereplője a hal, egész konkrétan a tiszai hal.

A helyszín a Tiszához szorosan kötődő Szolnok, annak is a Tisza parti sétánya, és alsó rakpartja, illetve maga a folyó. A cél, hogy az itt élőket, és a távolról érkező vendégeket megismertessék mindazzal a csodával, amit a folyó adhat. Ez a sokat látott folyó ugyanis hihetetlen élmények forrása. Horgász szemmel nézve a sétány alatti partszakasz remek versenypálya is. Ki is használták ezt a szervezők, és két szektorban (úszós és feederes) meghívott vedégekkel és helyi horgászokkal egy remek kis versennyel indították a napot. Pecabotot ragadott a Magyar Horgászat Nagykövetei közül Straub Dezső , Csöre Gábor Jászai Mari-díjas színművészek és megvillantotta horgásztudását Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Barát Attila színművész is. A rendezvényhez négy évvel ezelőtt csatlakozott Közép-Tisza Vidéki Horgászegyesületek Szövetsége előző nap 30 mázsa ponty látványtelepítésével igyekezett a versenyzők fogását bőségessé tenni, más kérdés, hogy a pontyok helyett másféle bajszosok, főként márnák uralták a versenyen a pályát.

TISZAIHALNAPJA 3

Az alacsony vízállás miatt ott, ahol nagyon kicsi volt a víz a parti zónában, a halakat a sodrásban a parttól 30-40 méterre kellett keresni. Ez a szakasz feedereseké lett, míg az alsó, mélyebb vízen az úszós horgászok próbálkozhattak. Jó hangulatú, baráti jellegű volt a versengés, ahol azért természetesen voltak díjazottak is, hiszen a verseny az verseny! Az úszósoknál Lakatos Sándor (HOKEDLI) bizonyult a legügyesebbnek, 14 kg-os fogása az dobogó legfelső fokára repítette. A m ásodik helyen Molnár László, a harmadikon Malavolti Andrea végzett. A feedereseknél ifj. Hajdú Tamás beszélte legjobban a halak nyelvét, 9 kg-os fogás legalábbis ezt bizonyította. A második helyen Sivák Mátyás világbajnok feederhorgászunk, a harmadikon Polyák Csaba (a Mohosz sportszervezési szakügyintézője) végzett.
A horgászverseny után kecsegetelepítés vette kezdetét.

F84D37CF 3AEF 4DBA A236 E088431789BA

TISZAIHALNAPJA 15

TISZAIHALNAPJA 9

Az első halakat Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Dr. Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke helyezték a folyóba, majd a gyerekek következtek. Kígyózó sor jelezte, hogy nagyon népszerű a fesztivál ezen programja. A gyerkőcök vödrökben vihették a vízhez a Tisza őslakosának számító karcsú kecsege ifjoncokat.

9F7EAE58 45F5 4173 9403 E56B08B61AFB

TISZAIHALNAPJA 1

Az alsó rakpart felől közben mennyei illatokat hozott a szél. Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál a halételek népszerűsítését is célul tűzte ki.

TISZAIHALNAPJA 24

Baráti társaságok, horgász egyesületek főző csapatai sürgölődtek a bográcsok körül, főtt a tiszai halászlé, sültek a keszegek, rotyogott a hallal töltött káposzta. A szép időben sokan látogattak ki a folyóhoz, mindenki megtalálta a széles kínálatból a kedvére való programot. 

TISZAIHALNAPJA 19

Jövőre folytatás, hiszen a Tisza akkor is itt lesz, és megérdemli, hogy egy nap csak róla szóljon.