Már az újságárusoknál a Magyar Horgász márciusi száma. Ízelítő a tartalomból:


Szövetségi hírek Veszélyhelyzeti tájékoztató 6
Bálint Attila A Bébi, a pillangó és a Corvette 8
Versenyhorgász berkekben nem is kérdés, hogy kiről szól ez a mese. A madunicei VB győzteseinek egyike, egyéni Európa-bajnok a Velencei-tavon, világbajnok ificsapat szövetségi kapitánya Radecében, és mostanában az Országos Versenyhorgász Bizottság elnöke. Úszókat gyárt, régi sportautókat újít fel, a horgászládáján meg lakat fityeg. Az 51. esztendős Nagy Attila bízik abban, hogy egyszer lesz még ideje igazi dunai pecákra is.
Timár Mix 5+1 tavaszi recept 12

MAHOR2103_oldalképek_Page_012.jpg
A tavasz közeledtével talán a horgászok is bátrabban látogatnak ki a vízpartra, mint az elmúlt hónapokban. Az egyre melegedő hőmérséklet mellett egyértelműen nő a halak aktivitása, a tavasz már igazán szép fogásokkal kecsegtet. Nem könnyű a horgászok dolga ebben az időszakban, hiszen a számos csalogatóanyag közül nem mindegyik felel meg a felmelegedő vizek által támasztott követelményeknek. Félreértés ne essék, kis túlzással akár minden etetőanyaggal és csalival lehet halat fogni. Csupán az a különbség, hogy a horgászat végén egy eredményes napra tekinthetünk-e vissza, vagy egyetlen hallal zárjuk azt. A következőkben 5+1 számunkra már bizonyított etetőanyag-kombinációt mutatunk be, amivel sikeresek lehetünk a tavaszi horgászatok alkalmával.
Bokor Károly Wobblerrel is, sekélyben is 18

MAHOR2103_oldalképek_Page_018.jpg
A tavaszi hónapokban tilalmi idő védi a fogassüllőt, így a téli tapasztalatokat ekkor tudjuk összesíteni. Nagyjából húsz esztendeje, hogy a téli, kishalas süllőhorgászatokat felváltottam a plasztikos pergetésekre.
Hamvasi Miklós 2020, a rekordok éve 22
Erdei Attila Februári évkezdés hosszú előkével 24

MAHOR2103_oldalképek_Page_024.jpg
Szarvas Zoltán Márciusi menedékek 28

MAHOR2103_oldalképek_Page_028.jpg
Energo Team Keresd a halat! 32

MAHOR2103_oldalképek_Page_032.jpg
Az év első horgászatának mindig kiemelt helye van az emlékeink sorában, amit persze mindenki igyekszik pozitív élményekkel maradandóvá tenni. Sok különféle tényezőtől függhet, hogy mikor is valósul meg ez a bevetés, azonban egy dolog szinte biztos: a kapásokhoz vezető megoldás nem fogja tálcán kínálni magát. Pontosan ez a kihívás rejti viszont önmagában az egyik – sőt, talán a legnagyobb – szépségét is a téli horgászatoknak. Egészen különleges a varázsa annak, amikor a néhány fokos vízben sikerül becsapni az első érdeklődő bajszosokat.
Farkas Csaba A pisztrángsügér-probléma 38
Sztahovits Péter Tavaszi böjt 42

MAHOR2103_oldalképek_Page_042.jpg
Tapasztalataim szerint háromféleképpen élheti meg a márciust egy pergetőhorgász. Az első, ha teljesen mellőzi a ragadozóhalas horgászatot, hiszen azok zömét tilalom védi. A másik opció a köztes megoldás, ha kellően odafigyelve igyekszik olyan halfajt és annak megfelelő vizet választani, ahol minimális az esélye annak, hogy védett halat akasszon. A harmadik verzió, ami viszont már elítélendő, ha az ívási időszakot nem tisztelve, célzottan a tilalommal védett hal a cél. Most a köztes útban próbálok segíteni, kisebb kitérővel.
Dovit Team Évindító keszegezés 46

MAHOR2103_oldalképek_Page_046.jpg
Már nyugodtan mondhatom, hogy ez a tél is enyhe. Január eleje van, és szerencsére ritkák a fagyok. A földeken biztosan hiányzik a hótakaró, de nekünk, horgászoknak ez többletlehetőséget ad. Ilyenkor a teljes évet végig lehet horgászni, és a legtöbben szeretünk is ezzel élni.
Szövetségi hírek Pályázati támogatás... 49
Haraszkó Csaba Vissza az alapokhoz 2. 50
F&H Tévéműsor 54
OVHB 2021. évi OB versenykiírások 56
OVHB 2021. évi versenynaptár 62
Szövetségi hírek 2020. évi „Vis-maior” pályázatok 63
Kovács Zsigmond Grönlandi szajblingok 64

MAHOR2103_oldalképek_Page_064.jpg
Horgászként álmodozva, Grönland egyike a legizgalmasabb úti céloknak. Bár a jéghegyekkel díszített tengerben, fjordokban rengeteg hal van, legyező- és pergetőhorgászként a folyók és a tavak szajblingjait fárasztanánk legszívesebben. Én sem gondolkodtam sokat, amikor pár éve felkínálkozott a lehetőség.
Telinger Katalin Felengedett horgászszív 68

MAHOR2103_oldalképek_Page_068.jpg
Danicsek Fanni, Pintér László Süllők a dombok között 72
Nagy Gábor Kárókatona helyzetkép a Balatonon 76
Gyulai Ferenc Tippek rakós botos horgászathoz 78

MAHOR2103_oldalképek_Page_078.jpg
Monos Tibor Nimfás botok, technikák és halak 82
Kovács Zsigmond A hónap legye – Mickey Finn 85
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK 86
Lábas Norbert Jégtörő csukázás 90
Kovács Márk Hétpettyes menü 94

MAHOR2103_oldalképek_Page_094.jpg
Az utóbbi években később érkezik és el is húzódik az egyre enyhébbnek mondható tél. Bár idén a hőmérő higanyszála egyes területeken szokatlanul mélyre kúszott, azért nem ez a jellemző. Az évszakváltások ritmustalanságát követi a szintén robbanásszerű hirtelenséggel beköszönő jó idő, ami már márciusban okozhat kellemes, melengető nappalokat. A hideg hónapok után a talajban, avarban, korhadt fák mélyén szunnyadó peték, lárvák és bábok alig várják, hogy felkelhessenek téli álmukból. Nem különben a halak, amiknek az előbb említettek majd élelmet jelentenek, ahogy a vízbe vagy a víz közelébe kerülnek. A biológiai körforgásnak ez az apró részlete határozta meg a jelenlegi domolykózásunk sikerességét.
Retropeca Megsárgult örökzöldek 98
KIRAKATNÉZŐ 100
REKORDFOGÁSOK 102
APRÓHIRDETÉSEK 105
KERESZTREJTVÉNY 106