2024-ben várhatóan nem emelkednek a horgászokmányok díjai.

Az Agrárminisztérium és a MOHOSZ 2023. július 24-én közös sajtótájékoztatót tartott a MOHOSZ és a horgászszervezetek 2022. évi munkájának bemutatása, az éves közfeladat-ellátási beszámoló hivatalos átadása tárgyában. A sajtótájékoztatón elhangzottak egyéb, aktuális hírek és bejelentések is a halgazdálkodás területéről.

_DSC6394.jpg

Dr. Nagy István agárminiszter elmondta, hogy a jogszabályi előírások alapján és határidőben elkészült MOHOSZ OHSZK negyedik, 2022. évi közfeladat-ellátási beszámolója, amely jól mutatja a 37 közfeladat mennyisége mellett a minőséget, a szakmaiságot, de jelentős társadalmi szerepvállalást, hatást is. Jelezte, hogy a 2022. év az évszázad aszálya és a háborús infláció okán is extra nehéz év volt az agrárium számára, s mindezen hatások természetesen a haltermelést és a halgazdálkodást sem kerülték el, de szerencsére és a horgászok jelentős szerepvállalásával ezen ágazatban is sikerült biztosítani a működőképességet, sőt az eredmények megőrzését is. Megemlítette, hogy a MOHOSZ az Agrárminisztérium stratégiai partnere, közfeladat-ellátásának felügyeleti szerve, de a horgászszövetség horgászturisztikával és sporttal kapcsolatos feladatai, a horgászat és a horgásztatás legnagyobb civil szervezeti rendszerként betöltött társadalmi jelentősége több tárca együttműködését igényli, ezért a minisztérium is kiemelten támogatja a jövőben az újabb átfogó kormányzati megállapodást, illetve a több tárca részvételével megalakult munkacsoport működését, melynek feladata a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 2030 elkészítése, tervezetének elkészítése és őszi bemutatása, társadalmasítása, a tárgyi kormányzati döntések szakmai megalapozása. A tárcavezető bejelentette, hogy a horgászat biztonsága és széles körű lehetősége, a létszám stabilizálása érdekében a MOHOSZ-szal egyetértésben a 2024. évre nem tervezik az állami horgászjegyek árának emelését, továbbá a tervek szerint megújításra kerülő Magyar Horgászkártyák és balesetbiztosítások újabb, ötéves ára a digitalizált okmány esetében szintén változatlan marad. Szintén jó hírként hangzott el, hogy – elismerve a MOHOSZ elmúlt években megtett, jelentős anyagi áldozattal járó helyi erőfeszítéseit és bízva a vízpótlás tartós megoldásában is – az Agrárminisztérium egyedi célforrással fogja támogatni a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újraépítését, ezen belül a süllő-, a csuka-, a balinállomány, valamint a keszegfélék célzott, 1-3 nyaras korosztályokat érintő, jelentős mennyiségű telepítését, mely feladatra a miniszter korábbi intervenciót sikeresen végrehajtó OHSZK szervezetét kérte fel.

_DSC6432.jpg

Dr. Szűcs Lajos elnök beszámolt az eddigi legnehezebb közfeladat-ellátási évről, de a legnagyobb horgászösszefogásról is, külön is megköszönve az elkerülhetetlen árváltozások tárgyában a horgászok megértését, áldozatvállalását. Elmondta, hogy 1217 horgászegyesület, 26 tagszövetség, 17 speciális jogállású gazdasági társaság, 2 saját gazdasági társaság az a szervezeti számosság, amely ellátja több mint 800 000 állampolgár horgászattal kapcsolatos tevékenységének támogatását, munkájukat továbbá több, mint 1500 horgászregisztrációs és okmányértékesítési pont, valamint 64 minősített halbeszállító cég, vállalkozás is segíti. Kihangsúlyozta, hogy a rendkívül összetett feladatok ellátása, azon belül a mintegy 135 ezer hektár állami tulajdonú halgazdálkodási vízterület felelős halőrzése, a vízpart horgászati szakaszainak üzemeltetése, az őshonos, nemzeti kincsként is elismert halállomány fenntartása és fejlesztése egy olyan feladat, amely más ágazatokhoz hasonlóan igényli a kormányzati és remélhetőleg majd az uniós források tartós biztosítását, mivel a támogatások reálértékének megőrzése, a 2016-tól kiépített, eredményes rendszer fenntartása közös társadalmi felelősség. Az elnök bejelentette, hogy a 2024. évre szintén nem tervezik az ESZH árának emelését sem, és ha a MOHOSZ Választmánya is jóváhagyja, akkor megmarad a gyermekek és a szépkorúak állami okmányokra és ESZH kötelezettségre vonatkozó teljes díjmentessége is, amely kedvezmény összességében jelenleg mintegy 150 000 állampolgárt, horgásztársat érint. Szűcs Lajos megjegyezte, hogy a miniszter által bejelentett célok és a külön is megköszönt pótforrások mellett a Velencei-tavon a MOHOSZ a helyi horgászok befizetésein túl a közfeladat-ellátási forrásaiból – a víz optimális mennyisége és minősége esetén – ősztől jelentős pontytelepítést is végrehajt bízva abban, hogy az elmúlt két évben megtört fejlődési tendencia újra erőre kaphat, ha a horgászok majd újra bizalmat szavaznak szeretett vizüknek.

_DSC6445.jpg

Dr. Dérer István elnökhelyettes, az OHSZK főigazgatója beszámolt a főbb közfeladat-ellátási programokról, az ez évi célokról, új elemként az egyesületek egyes energia- és közüzemi költségeinek kompenzációs támogatásáról. Kijelentette, hogy az eddigi információk alapján erősen bízik az őszi halárak csökkenésében is, egyben tájékoztatott az újabb jelentős őszi telepítési pályázatokról. Röviden aktuális hírként beszámolt a főbb 2022. telepítési és fogási adatokról, a haltermeléssel kapcsolatos összefüggésekről. Szintén jó hírként beszámolt be arról, hogy a tervezett, 2024-től hatályos jogszabály-változásokban további, a halelvitelt szigorító változásokat horgászszövetségi oldalról már nem terveznek, a cél a jogkövetés, a szabályszerűség támogatása, a további elektronizáció, egységesítés és egyszerűsítés; hamarosan jön a digitális okmánytárcát tartalmazó app és az elektronikus fogási napló is. Bejelentette, hogy a továbbra is ingyenes állami horgászvizsga a jövőben már a Magyar Horgászkártya kiadásának feltétele lesz, s a tervek szerint ezen okmánnyal így visszavonásig, kölcsönös elfogadás esetén más országban is igazolható és elfogadható lehet a horgászati ismeret. Zárásul személy szerint is megköszönte a horgászok bizalmát, a horgászvezetők és ügyviteli alkalmazottak munkáját, továbbá az Agrárminisztérium folyamatos segítségét bízva abban, hogy még az idén, az év végén újabb jó hírekről tudnak majd közösen beszámolni.

_DSC6468.jpg