Az idén már hetedik alkalommal köszöntötték a halak napját, és másodjára a halakat őrző, védő szakembereket, hiszen március 20-a a MOHOSZ kezdeményezésére immár a halőrök napja is.

halak_haloroknapja_DSC4041.jpgAz Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Haltani Társaság, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesületének szakemberei idén a MOHOSZ – a horgászok immár 800 ezres táborának érdekvédelmi szövetsége – rendezésében találkoztak.

halak_haloroknapja_DSC4071.jpg

Dr. Szűcs Lajos MOHOSZ elnök megnyitójában szorgalmazta, hogy becsüljük meg jobban a halainkat és a halőreinket. Mint mondta: „Ezen a napon cél, hogy valamennyi érintett szervezet a saját profiljának megfelelő módon hívja fel a figyelmet a halak megbecsülésére, valamint az élőhelyükkel kapcsolatos általános és aktuális témákra, feladatokra.” Dr. Dérer István MOHOSZ főigazgató a hazánkban honos 97 halfajról osztott meg érdekességeket. A klímaváltozás okozta vízhiány halakat érintő kihívásairól beszélt Csörgits Gábor, az agrártárca szakfőosztályának vezetője. Az etikus akváriumi haltartásról és a díszhalak kereskedelméről Tamus-Juhász Emese tartott előadást. A díszhalak szakértője Liziczai Márk a nálunk mellőzött, ám csodálatos nyugat-afrikai díszhalakat, köztük apró, hátonúszó harcsákat ajánlott az akvaristák figyelmébe. Az év halának, a lápi pócnak a megmentésére tett erőfeszítésekről, azaz másképp mondva a mocsári bobály megóvásáról dr. Müller Tamás, a MATE kutatója beszélt. A fenntartható tógazdálkodás horgászati célú megközelítéséről prof. dr. Urbányi Béla tartott előadást.

 halak_haloroknapja_DSC4394.jpg

Immár második alkalommal ítélte oda a MOHOSZ a legkiemelkedőbb halőri munkát végző négy halőrnek a címzetes vezető halőri rangot a halak és halőrök napján. Ehhez sokéves példamutató szolgálat, udvarias, de határozott magatartás, kiemelkedő szakmai ismeretek, informatikai jártasság is szükséges. A halőri életpályamodell e fontos állomásáról, a halőrzés jelentőségéről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről dr. Dérer István a MOHOSZ főigazgatója tartott előadást. Ez alkalommal vehették át okmányaikat a területi illetékességű és a MOHOSZ haszonbérletébe tartozó vizeken az országos illetékességű halőrök. Utóbbiak ezúttal hárman megfelelő ismeretek birtokában nemcsak a saját vízterületükön ellenőrizhetnek – ahol alkalmazzák őket – hanem bárhol az országban. Ebben az évben címzetes vezető halőr lett: Balda Miklós a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségétől, Fehér Attila a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségétől és Oláh István az Észak-Magyarországi Horgász Egyesülettől. Sipos Károly Vas vármegyei halőr a címzetes vezető halőri cím mellé az év halőre elismerésben is részesült. Munkájára, halőri tevékenységére jellemző a precizitás, a határozottság és a korrektség. Vas vármegye leglátogatottabb, legforgalmasabb vízterületein dolgozva lelkiismeretesen, minimális konfliktus mellett látja el feladatait immár 25 éve – hangzott a méltatás. Az eseményről további részleteket a Magyar Horgász áprilisi számában olvashatnak.halak-haloroknapja_23_DSC4412.jpg