Első alkalommal került sor a Velencei-tavi Horgászfórum megrendezésére 2021. november 12-én az agárdi VVSI Sport Hotelben.

A rendezvény célja, hogy személyes találkozási és tájékozódási lehetőséget is biztosítson az érdeklődők számára a tavon folytatott halgazdálkodási tevékenységről, valamint a kapcsolódó aktualitásokról, jövőbeli elképzelésekről.

Eredetileg a rendezvény megvalósítását a MOHOSZ a 2020. évre tervezte, azonban a kialakult vírushelyzet miatt azóta erre mindeddig nem nyílt lehetőség.

Az elmúlt időszakban a tavon kialakult szomorú események tovább erősítették e fórum szükségességét, ezért most halaszthatatlanul sor került a rendezvény megvalósítására.

A rendezvény a részvételi lehetőségek bővítése érdekében élőben, online is elérhető volt a „MOHOSZ Velencei-tó” Facebook oldalon keresztül, ahol az esemény utólag is megtekinthető maradt.

A rendezvényen elhangzott előadásokban (Dr. Dérer István, Pálinkás Imre Pál) bemutatásra került a horgászati hasznosító által végzett halgazdálkodási tevékenység teljes képe és annak aktualitásai, beleértve a horgászkikötők jelenlegi helyzetére, a közelmúltban történt halpusztulásokra, továbbá a vízhiány kialakulásának okaira és a folyamatban lévő vízpótlás megvalósítási terveire és lehetőségeire vonatkozó adatokat.

Többek között szó esett még a 2022. évi horgászrendről, valamint területi jegyárakról is, amelyek – tekintettel a jelenlegi helyzetre – nem változnak érdemben jövőre.

A horgászszövetség egyértelműen felvázolta a jelenre és a jövőre vonatkozó szakmai és jogi lehetőségeit.

Az előadásokat követő kérdések és hozzászólások részben lehetőség nyílt a személyesen és online jelenlévő résztvevők számára felmerült kérdéseik feltevésére és kapcsolódó véleményeik megvitatására. A fő téma értelemszerűen a tó vízhiányos állapotának problémája és a vízpótlás megoldási lehetőségei voltak. 

A Velencei-tavi Horgászfórum megrendezése nem egyszeri alkalom volt, hanem a korábbi hagyományos MOHOSZ – Évadnyitó, Horgász Környezetvédelmi Nap és gyermek horgászversenyek – rendezvényekhez hasonlóan hagyományteremtés a cél. 

Ennek megfelelően a MOHOSZ jövőre is tervezi a rendezvény megtartását, amelynek a fő témáját a remények szerint már nem a halpusztulás és az alacsony vízállás, hanem jóval örömtelibb események szolgáltathatják.