A Magyar Országos Horgász Szövetség, mint a Velencei-tó halgazdálkodási hasznosítója idén is kérelmezte a ponty fajlagos tilalmi időszakának feloldását a halgazdálkodási hatóságnál, mely kérés jóváhagyásra került.

Ennek megfelelően ebben az évben sem lesz pontytilalom a Velencei-tavon, vagyis 2021. május 3. és 31. közötti időszakban is szabad pontyra horgászni. Ugyanakkor a 100 cm alatti testhosszúságú harcsákra május 3-ától életbe lép a fajlagos tilalmi időszak, ezért az ennél a méretnél kisebb harcsákat nem szabad megtartani egészen június 15-ig. A compó nem fogható halfaj státuszú a tavon, ezért példányait a fogást követően minden esetben kíméletesen bánásmód mellett vissza kell engedni, tehát compót kifogni, azaz megtartani nemcsak fajlagos tilalmi időszaka alatt, hanem egész évben nem szabad.

A Velencei-tó ragadozó halfajai közül április 30. napjával véget ér a balin, fogassüllő és a sügér fajlagos tilalmi időszaka, egyúttal a helyi horgászrendben, a ragadozó halfajok védelmében meghatározott korlátozás, amely szerint március 1. és április 30. között tilos a műcsalis horgászat, valamint a 15 cm-nél kisebb csalihal használata. Fontos megjegyezni az Országos Horgászrendben idén bevezetett új szabályt, melynek értelmében a horgászkészségek mellett 1 db, maximum 1 m2 felületű csalihalfogó emelőháló használható a maximum 15 cm testhosszúságú, csalizásra használható halfajok egyedeinek kizárólag a horgászathoz szükséges mennyiségben történő gyűjtésére. Fontos az is, hogy a helyi horgászrend alapján felső méretkorlátozás van érvényben a ponty, a fogassüllő és csuka fajokra, melynek értelmében a 60 cm-nél nagyobb testhosszúságú pontyot, a 70 cm-nél nagyobb testhosszúságú fogassüllőt és a 80 cm-nél nagyobb testhosszúságú csukát semmiképp sem szabad megtartani, hanem a fogást (vagy az azonnali fotózást) követően – mindvégig kíméletes bánásmóddal kezelve a halat – rögvest vissza kell engedni a vízbe.

V to tilalom feloldva