Az elmúlt hetekben a tél több arcát is megmutatta. A tó többször is befagyott, de mire alkalmassá vált volna lékhorgászatra, addigra fel is olvadt. 

Gyakran eső, hó, fagy és erős szél is nehezítette az elszánt horgászok dolgát. Csónakból januárban főként süllőket és csukákat fogtak (utóbbi faj esetében februártól 1-től kezdetét vette a tilalmi időszak, amely március végéig tart). A parti horgászok a kikötők területén eredményesen fogták a keszeget. A február végén megkezdődött erőteljes felmelegedés remélhetőleg végérvényesen véget vet a szeszélyes időjárásnak és napokon belül a pontyok is elkezdenek mozgolódni. Várhatóan március második hetében kerül sor a szezonindító pontytelepítésre, amelynek tervezett dátumáról később adunk hírt. Márciusban nem csak a pontyokra, hanem néhány horgászrendi változásra is érdemes lesz figyelmet fordítani. Az egyik ilyen az éjszakai korlátozás megszűnése, amely szerint március elsején nulla órától ismét megszakítás nélkül lehetne horgászni a Velencei-tavon.
Ezt jelenleg felülírja a veszélyhelyzet miatt elrendelt kijárási korlátozás, így annak megváltoztatásáig – jelen tudomásunk szerint legalább március 15-ig – továbbra is csak a reggel 5 és este 8 óra közötti időszakban szabad közterületen tartózkodni, tehát ebben az időintervallumban van lehetőség a horgászatra is. A másik fontos dolog, hogy március elsején megkezdődik a süllőre, balinra, kősüllőre és sügérre vonatkozó fogási tilalom. A ragadozó halfajok védelmében március 1. és április 30. között TILOS mindenféle műcsalis horgászat, valamint ragadozó halra horgászni kizárólag 15 cm-nél nagyobb élő csalihallal szabad.
A ragadozóhalak szerelmeseinek ebben az időszakban az élő csalival történő harcsahorgászat nyújthat kikapcsolódási lehetőséget.